IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KPMG: Автомобилните концерни са изправени пред нуждата от консолидация

50-те най-големи автопроизводители заедно представляват само 20% от пазарната капитализация на 15-те най-големи технологични концерни

14:12 | 06.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служител почиства седана Аccord на марката Honda на щанда на Guangzhou Automobile Group по време на автомобилното изложение Auto China 2016 в Пекин, Китай. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Служител почиства седана Аccord на марката Honda на щанда на Guangzhou Automobile Group по време на автомобилното изложение Auto China 2016 в Пекин, Китай. Снимка: Архив Ройтерс

Според експерти автомобилната индустрия е изправена пред вълна от сливания.

„Особено масовите производители няма да се разминат със сливанията, ако не искат да изгубят борбата за оцеляване срещу технологичните гиганти", заяви автомобилният експерт от консултантската компания KPMG Дитер Бекер при представянето на ново проучване. Ако производителите на автомобили не искат да се изродят като обикновени „стоманени поддоставчици", те би трябвало да се разделят от част от настоящата остра конкуренция и да заработят заедно, казва той, цитиран от DPA. 

В момента редица технологични компании, като сестринската компания на Google Waymo, производителят на iPhone Apple и много други неавтомобилни корпорации, навлизат в бранша, особено по теми, свързани с технологиите, като автономни автомобили или услуги за споделено пътуване.

„50-те най-големи производители на автомобили заедно днес представляват само 20% от пазарната капитализация на 15-те най-големи технологични компании, спрямо дела от 40% през 2010 г.", казва Бекер.

Междувременно цифровите компании „играят“ в напълно различна лига. Дори и с наличните си високи парични резерви автомобилната индустрия е заплашена да загуби позиции в бъдеще.

За проучването си KPMG е анкетирала над 900 представители на автомобилната и технологичната индустрия в световен мащаб, както и над 2100 потребители. Според KPMG три четвърти от мениджърите (74%) смятат, че делът на автомобилите, произведени в Западна Европа, ще спадне от 15% днес до по-малко от 5% до 2030 г.

И броят на търговците на автомобили ще спадне драстично. Повече от половината от лицата, вземащи решения в бранша, очакват броят на дилърствата на автомобили да спадне до 2025 г. с между 30 до 50 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още