IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът отново се прероди. Но какво е различното този път?

След 50-процентния спад в цената до около 4000 долара в средата на март сега той отново се търгува за петцифрена сума

08:47 | 31.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Биткойн отново го прави - след 50-процентния спад в цената на криптовалутата до около 4000 долара в средата на март, когато коронавирусната паника натежа на финансовите пазари, сега той се търгува за около 11 100 долара. Ветераните на пазара на криптовалути са виждали подобно бързо възстановяване много пъти преди и са наясно, че то може да има болезнени последици, пише Лионел Лорън за Bloomberg. 

Първият път, в който цената на биткойн достигна петцифрена сума през 2017 г., движенията бяха подхранени от спекулантите, а ръстовете приключиха толкова бързо, колкото и започнаха, довеждайки до 80-процентен спад на цената в рамките на 12 месеца. След като биткойн поскъпна до 10 хиляди долара през февруари тази година, надеждите за рали бяха потушени от коронавирусната пандемия, посочва Bloomberg TV Bulgaria

Има ли обаче нещо по-различно този път? Честите промени в цената на биткойн подкопават статута му на надежден актив убежище. Цената му все още е с 43% по-ниска от достигнатия си рекорден връх от почти 20 хиляди долара. Валутата обаче продължава да има своите поддръжници. 

Както се случаи със златото, чиято цена се повиши, след като централните банки и правителствата инжектираха трилиони долари в икономиката, за да се преборят с коронавирусната рецесия, някои големи имена в Ню Йорк гледат на биткойн като възможност да хеджират риска срещу инфлационна спирала или валутна криза. 

Пазарните желания за застраховане срещу финансов апокалипсис имат известна логика. 

Последното рали на фондовите пазари, подхранено от икономическите стимули, остави 71% от управителите на фондове с усещането, че цените на акциите са твърде високи, сочи изследване на Bank of America от юли. Диверсифицирането в злато има известен смисъл, особено на фона на увеличаващите се случаи на заразени с коронавирус.

За мениджър на фонд, който трябва да открие победител на пазар, където всичко поскъпва, малко инвестиции в биткойн могат също да сработят като “застраховка срещу шока”, ако цената на криптовалутата се повиши отново десеткратно, както се случаи през 2017 г. Цената на биткойн е по-волатилна от тази на златото и по-малко корелирана към тези на акциите през последните дни, сочат данни на изследователска компания Kaiko. Именно това прави криптовалутата атрактивна за някои гладни за риск хедж фондове, които печелят от трусовете на пазара.

Въпросът е колко опасно непредсказуем е биткойн, дори сравнен със златото, чиято цена обикновено няма навика да прави това, което банкерите очакват. Търсенето на биткойн е спекулативно и емоционално, а не толкова обвързано с фундаменти като приемането на виртуалните валути като ежедневен разплащателен метод.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още