Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

БВП и индустриалното производство ще занимават инвеститорите през тази седмица

Икономисти очакват промишеното производство на еврозоната да покаже спад от 12% през март

БВП и индустриалното производство ще занимават инвеститорите през тази седмица

Снимка: Paul Thomas/Bloomberg

Започва поредната седмица от борбата с най-значителната пандемия, с която светът се е сблъсквал през последния век. Все повече държави започват да разхлабват ограничителните мерки с цел да възобновят бизнес активността и обществения живот. Икономическите данни от тази седмица ще ни дадат още един поглед върху въздействието на коронавируса.

Във вторник ще бъде оповестена информация за инфлацията в Китай през април. Анализаторите очакват, че потребителските цени в страната са продължи да спадат. В същото време дефлацията на цените на производител вероятно се е задълбочила, отразявайки по-слабото външно търсене на фона на пандемията.

В същия ден ще бъдат публикувани и данните за инфлацията в САЩ. Очаква се растежът на показателя да се забави отново под целта на Фед. Индексът на потребителските цени за април вероятно ще отрази сриващите се пазарни стойности на енергията и спадащото търсене на редица стоки и услуги.

Още по темата

В сряда излизат данните за брутния вътрешен продукт на Великобритания през първото тримесечие на тази година. Анализаторите очакват свиване с 2,5% на показателя, след като усилията за ограничаване разпространението на коронавируса понижиха потребителските разходи и ограничиха икономическата активност през последните седмици на март. Също така икономистите прогнозират спад от 5,7% на месечна база в промишленото производство на страната през март.

В същия ден Евростат, статистическата служба на Европейския съюз, ще оповести информация за индустриалното производство в ЕС и еврозоната през март. Икономисти прогнозират измерителят за еврозоната да покаже спад от 12%.

В четвъртък се очакват данните за седмичният ръст в молбите за обезщетение при безработица в САЩ. Анализаторите смятат, че ръстът на показателя ще се забави за четвърта поредна седмица след историческата вълна на съкращения и рекордните 6,867 млн. заявления, подадени през седмицата до 28 март. Общо около 33 млн. души в САЩ са подали искания за помощи от 21 март насам.

В петък се очаква данните за китайското промишлено производство, продажбите на дребно и инвестициите в дълготрайни активи през март да покажат, че най-лошото за страната вече е преминало.

От друга страна според анализаторите цифрите на германската статистическа агенция вечеряно ще покажат, че БВП на най-голямата икономика в ЕС се е свил с 1,6% на годишна база през първото тримесечие на 2020 г. Икономистите очакват също така брутният вътрешен продукт общо за еврозоната да е отчел спад от 3,3% на годишна база през тримесечието до края на март.

От своя страна показателите за продажбите на дребно в САЩ и промишленото производство за април се очаква да бъдат най-новите индикации за резкия икономически спад в страната.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Централните банки и кризата: Ела зло, че без теб - по-зло