IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължаващ срив на долара - една глупава прогноза

Новата американска администрация може да поправи много от нанесените досега вреди, а алтернативата - Китай и юанът, не се считат за особено надеждни

18:50 | 25.12.20 г. 29
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Мрачните прогнози за долара са на мода. Широкият индекс, който отчита движението на зелените пари спрямо кошница от валути, се понижава с около 10% от средата на март. Повечето банки и анализатори очакват тенденцията да продължи, като някои прогнозират, че обменният курс на американската валута може да падне с 20% или повече през 2021 г.

Изтъкват се четири аргумента защо доларът ще поевтинее, пише в свой анализ за FT Бари Айхенгрийн, професор по икономика и политически науки в университета Бъркли в Калифорния. Първо, като водеща световна резервна валута доларът се засилва, когато несигурността се увеличава, както се случи през март. Сега, с пускането на първите ваксини срещу коронавируса, най-лошото от несигурността вероятно вече е зад гърба ни.

Може, разбира се, да има известна остатъчна несигурност относно производството, разпространението и приемането на ваксините, но със сигурност тя няма да е достатъчна, за да оправдае по-нататъшно 20-процентно спадане на долара.

Второ, продължават количествените облекчения на Федералния резерв на САЩ, който беше по-агресивен от другите централни банки при разширяването на баланса си. Тези други централни банки обаче не са се изявили. По-специално ЕЦБ изглежда не е склонна да приеме допълнителна сила на еврото и сигнализира, че ще действа за ограничаване поскъпването на валутата.

Трето, Америка отчита дефицит и по бюджета, и по текущата сметка. Тези дефицити трябва да бъдат финансирани чрез внос на капитал. Привличането на това външно финансиране изисква да се направят американските активи по-привлекателни чрез поевтиняване на долара.

Това, разбира се, е същата хипотеза за „двойни дефицити“, широко позовавана преди финансовата криза от онези, които предсказваха крах на долара. Тогава американската валута не се срина и има основателна причина да се съмняваме, че ще се срине и сега.

Разбира се, правителството на САЩ вероятно ще продължи да отчита дефицити, поне доколкото може да се прогнозира. След като публичният сектор спестява по-малко, текущата сметка на САЩ, която е разликата между инвестициите и спестяванията, ще премине дълбоко в дефицит при равни други условия.

Проблемът е именно в това – че другите условия не са равни. Държавните спестявания в САЩ може да са паднали, но частните спестявания нарастват. Част от това увеличение е в резултат на временното блокиране – трудно е да харчите по празниците, докато сте под карантина. Други обстоятелства обаче вероятно ще останат. На американските домакинства им беше напомнено за неадекватността на техните предпазни спестявания. Невъзможността да си платят наема само след четири седмици без работа е сигнал за събуждане.

Това го знаем и от историята. Американските спестявания се повишиха и останаха в резултат на депресията. Хората, които са преживели този изпепеляващ епизод от първа ръка, остават по-финансово и икономически консервативни през целия си живот. Covid-19 може да има аналогичен ефект.

Инвестициите също ще бъдат засегнати. Големите инвестиционни проекти ще останат на изчакване, докато компаниите имат по-ясна представа за постпандемичния пейзаж. Дали бизнесът ще е готов да влага пари в офис площи в града, бизнес хотели или големи самолети преди да разбере доколко преминаването към отдалечена работа е за постоянно? Дори ако нивата на спестяване в САЩ останат ниски, инвестициите може да са ниски и през няколкогодишния хоризонт, важен за валутното прогнозиране.

Очевидно валутните пазари не са взели тези точки предвид, но други участници на пазара очевидно са. Ако постоянният спад на вътрешните спестявания и ранното възстановяване на инвестициите бяха сложени на масата, тогава щяхме да наблюдаваме рязко повишаване на лихвените проценти и инфлацията. В тази посока обаче има само много скромни движения.

Четвърто, твърди се, че краят на американското геополитическо господство неизбежно предвещава падане на долара. Глобалната хегемония на Америка след Втората световна война е важна основа за статута на долара като водеща световна валута. Това господстващо положение сега е под въпрос заради непостоянната едностранност на президента Доналд Тръмп. Други страни разглеждат САЩ като разрушена демокрация и ненадежден партньор. Същевременно Китай и юанът се позиционират като алтернативи.

Въпреки че има нещо вярно във всичко това, новата администрация на президента Джо Байдън може да отстрани част от нанесените вреди, като се ангажира отново с многостранността и партньорите на САЩ. Освен това Китай и юанът трябва да извървят дълъг път, за да успокоят чуждестранните инвеститори. Изземването на активи на политически дисиденти със сигурност няма да насърчи по-бързото приемане на юана на световната сцена.

Прогнозирането на обменните курсове може да е глупава игра, но поради всички тези причини би било глупаво да се залага на продължаващ спад на долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 2 rate down comment 4
nikolaimitev87
преди 3 години
https://***/34noNWL Казино в крипто валута ,дори можете да играете и без депозит,просто намерете опцията Faucet ,дават ви на всеки две минути безплатна крипто валута !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 1
mariata
преди 3 години
То и ако-то ти е ограничен ресурс, повече от 5 кг на ден не можеж да произведеш, ама зад него освен един г ъ з нищо друго не стои и затова не поскъпва. Но ако му направиш реклама, че става за разплащане, хората ще се скъсат да го купуват по подобие на биткойнът, докато не осъзнаят, че често ограничените ресурси не са непременно злато, а най-често са просто л а й н а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Без времева линия, това не са прогнози! Със същият успех бих могъл да предскажа, че монголският тугрик ще стане водеща световна валута. Когато новият Чингиз Хан успее да завладее света. Дай поне приблизителни дати! За да не почнеш после да извърташ, че това щяло да се случи през по-следващия век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
Моите прогнози за САЩ са: 1.40 USD = 1 EURDJIA 19500NASDAQ 3500S&P500 2100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Зад биткойнът не стояло нищо? А какво стои зад фиатните пари? Да не би да е нещо? Биткойнът има авторитет защото е ОГРАНИЧЕН РЕСУРС ни никой не може да напечата 100 000 000 биткойнчета, просто протоколът не позволява !!! По твоята логика зад златото тоже не стои нищо? Биткойн = златце, биткойнът е измислен да бъде като златце. Алтернативни криптовалути има ного, някои от тях са феноменално добри и далеееееееч надхвърлят функцията си на валута, но това не пречи на биткойнът да поскъпва. Апропо - някои алтернативни пъскъпват ного повече и имат ного по-голям потенциал - ного.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Ами именно - и аз това казвам. Но ти ме бъркаш с някого, аз не инвестирам в електромобилски компании, дето не са спечелили и долар в цялата си история. Нека се сриват - това е естествен процес - всеки пазар минава през стадии на лудост, след които оцеляват само тия, които са икономически адекватни и печеливши. Да - 5% дивидентна сгода беше малко - 12-а година аз си направих дивидентен портфейл, в който сгодата бе средно над 10%. Сега сгодата на портфейлът ми е да кажем около 5% - миналата година бе 6%, тая е 4.7% заради кризата. И това е именно заради ниските лихви по дълговите книжа и депозитите - които водят до това, че повече пари се изливат на пазарът на дялови книжа, оттам - и цените им са нагоре, оттам - сгодата е надолулу и хората са навити и на 3%. Впрочем от тая гледна точка за мен е сгодно че съществуват компании като тия с Р/Е 1200 или даже без Р/Е, защото ного-ного будали инвестират в тях - иначе щяха да ми налазят моите компании и да ги балонират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
"Частично вярна прогноза" е любезен начин да се каже "грешна." Нормално е фиатните пари да се обезценяват с времето, то им е заложено в принципа. Но това няма нищо общо с хиперинфлация. Последното е сравнително рядко явление и поне в днешно време е изключено да се случи със световна валута като долара. Колкото повече се печата, толкова повече се търгува, което повишава ликвидността й, снижавайки вероятността за голям и рязък срив до минимум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 2
Dido123456
преди 3 години
Съжалявам но много глупаво заглавие на статията, защото срива на долара ще продължи, като индекса на USD щ се срине поне до 0,85. Второ личи си че е взимано от външен чуждестранен източник, но там където има български анализ, съвсем се е изложил жу4налиста. Макроикономиката не му е позната и неразбир мханизмитее по които функционират финансовите и алутните пазари. В момента ще има отлив на капитали от САЩ, защото пазара на облигации почти нефункционира реално, единствено ФЕД купува, чрез подопечните му банки. Има над 19 трилиона долара облигации с отрицателен лихвен процент, от които по-голямата част са в САЩ. Дефицитите ще се запълват с облигации, които ще бъдат монетизирани от ФЕД,, т.е. ще се увеличава паричната маса а заедно с нея и инфлацията на стоките и акциите. И ще има мелтдаун през 2021 г., най- вероятно в Q1 или Q2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 2
mariata
преди 3 години
Ама аз не отричам че ще предстои инфлация и сериозен стрес, просто не мисля, че причината ще е слабия долар. Има доста други по-пряко свързани причини които ще причинят инфлацията. И според мен инфлацията ще е глобална и всички валути ще се обезценят сериозно в синхрон. Апропо в статията авторката е пропуснал да спомене спрямо коя точно валута ще поевтинее долара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 2
mariata
преди 3 години
Правилно си дефинирал какво е Понци схема - наистина биткойнът не е класическа понци схема, повече ми прилича на схемата с луковиците на лалетата. И тук първите са спечелили, а които гледат на биткойна като на сигурна дългосрочна инвестиция ще изгубят. Защото зад биткойнът не стои нищо и никой авторитет, а същевременно във всеки момент всеки може да създаде алтернативна криптовалута при която също нищо и никой няма да я гарантира, освен суетата на наивниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още