IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо еврото поевтинява и докъде ще стигне този тренд?

Какви са последиците от спада на стойността - ето по-важните въпроси и отговори

16:37 | 07.07.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пачка от еврови банкноти. <em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Пачка от еврови банкноти. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейската единна валута е в низходяща спирала. Еврото поевтинява от месеци. В последно време спадът дори се ускори, като в сряда обменният курс спадна до най-ниското си ниво от почти две десетилетия - малко под 1,02 щатски долара. Защо общата валута на 19-те държави от еврозоната се обезценява толкова? Какви са последиците от спада на стойността? Ето по-важните въпроси и отговори.

Защо еврото е толкова слабо?

Експертите обясняват слабостта на еврото основно с две събития. От една страна, в момента се разпространяват опасения за икономически срив. „Опасенията от рецесия в Европа се засилват", коментират анализатори от Commerzbank. Експертите на Dekabank са съгласни с колегите си: „Икономическото безпокойство се разпространява навсякъде“. Причините за това са няколко, но преди всичко агресивната война на Русия срещу Украйна драстично подчерта голямата зависимост на Европа от руските газови доставки. Русия вече е намалила значително доставките си. Ако те спрат напълно, това може да предизвика дълбока икономическа рецесия. Съществува и втора важна причина за ясно изразената слабост на еврото, а именно паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Каква е ролята на ЕЦБ?

Много други централни банки, на първо място могъщият Федерален резерв на САЩ, вече стартираха борбата си с високата инфлация и в повечето случаи повишиха значително основните си лихвени проценти. ЕЦБ обаче е едно от малкото изключения и досега е направила само анонс. През юли основните лихвени проценти в еврозоната ще се повишат за първи път от единадесет години насам - но само с 0,25 процентни пункта. Това е малко в сравнение с други централни банки.

Какви са недостатъците на слабото евро?

Нарастващата слабост на еврото е изключително неприятна в настоящата среда на много високи нива на инфлация. Защото колкото по-нисък е обменният курс на общата валута, толкова по-силни стават другите валути, например щатският долар. В резултат на това стоките, внасяни в еврозоната, стават по-скъпи. Това допълнително подхранва и без това високата инфлация.

Ето защо потребителите ще трябва да бръкнат по-дълбоко в джоба си, за да покрият разходите си за живот, тъй като обменният курс на еврото спада. Преди всичко вече високите цени на енергоизточниците и суровините заплашват да нараснат още повече. Това е така, защото в международен план е прието за тях да се плаща в щатски долари. А зелените пари поскъпват, когато еврото поевтинява. Почивките в много страни извън еврозоната също ще поскъпнат. И разбира се, борбата на ЕЦБ с инфлацията ще стане още по-трудна.

Има ли и печеливши?

Да, особено в Германия като страна износител - тъй като германските стоки стават по-евтини за други държави, когато обменният курс на еврото спада. Така че предизвиканият от валутния курс ръст на търсенето може поне да забави опасенията за забавяне на икономическия растеж. Все пак трябва да се има предвид, че икономическата ситуация в много други страни е също толкова неблагоприятна, колкото и в Германия. Поради това външното търсене по-скоро ще намалее, отколкото да нарасне - което ще забави положителния ефект от слабото евро върху търсенето.

Как ще продължи трендът – ще се стигне ли до паритет?

Паритет означава валутно съотношение едно към едно. При обменен курс на еврото от малко под 1,02 щатски долара това състояние съвсем не е далеч от истината. За последен път еврото е струвало точно един долар през 2002 г. - преди около две десетилетия. Това се случва непосредствено след въвеждането на еврото като парична единица. Анализаторите смятат, че е напълно възможно еврото скоро да достигне такова ниво. Според експертите на Dekabank тестът за паритет е „много вероятен". Икономистите от Landesbank Hessen-Thüringen също смятат, че няма какво да попречи на пропадането до паритета. Те не виждат признаци за обръщане на тенденцията.

Намаляването на обменния курс до паритета между двете валути обаче няма особено икономическо въздействие. Въпреки това ефектът на сигнала е голям: например при въвеждането на еврото не беше избрана ценова котировка, която да представя обменния курс, както някога беше при германската марка. Тя дава отговора на въпроса колко струва щатският долар. Вместо това беше решено да се използва количествената оферта, която задава въпроса „колко струва еврото“. Вероятно това е било замислено и като знак за икономическата сила и независимост на паричния съюз. Ако обменният курс спадне под паритета, това по-скоро ще навреди, отколкото ще помогне на международната репутация на еврото.

От миналата година насам щатският долар разполага с много аргументи в своя подкрепа (обширни стимулиращи пакети в САЩ, силна динамика на растежа, ястребово настроена централна банка). От втората половина на тази година обаче признаците за по-силно евро са добри - особено след обезценяването на еврото в резултат на руско-украинската война. Предимството на лихвения процент ще остане в полза на щатския долар: през тази година от Deka очакват строг цикъл на повишаване на лихвените проценти от страна на Фед, който вече е включен във финансовите пазари. Но и за ЕЦБ наближава обрат в основните лихвени проценти, което ще намали предимството на лихвените проценти в САЩ.

След опасенията от дефлация, които преобладаваха в еврозоната преди пандемията, сега и в този регион се появяват инфлационни рискове в средносрочен план, на които ЕЦБ вероятно ще реагира с повишаване на основните лихвени проценти от средата на 2022 г. Този аргумент в подкрепа на еврото се допълва от подобряващите се перспективи за растеж в еврозоната през прогнозния период (облекчаване на пандемичните мерки, намаляване на затрудненията в предлагането, стимули за растеж от Фонда за възстановяване от следващо поколение на ЕС). На този фон от Deka очакват все пак обменният курс на еврото спрямо щатския долар да се повиши в средносрочен план, въпреки че лихвеният диференциал спрямо САЩ и рисковата премия от войната между Русия и Украйна би трябвало да потиснат поскъпването на единната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
4un4o..
преди 1 година
Кои вие ще се оправите бе Dr. Лaйнаров. На окoловръстнoто може , както и винаги сте се оправяли сорoститутkите . Голтак е бил бащa ти , когa те е прaвил , че не е имал пари за свестен прeзервaтив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
Бойчо служи на тия дето съм ги описал в долния коментар. Той няма гордост, нито смелост да го направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
Айде да се разпада тоя гноясал, ***, ляв съюз. Това не е съюз, а диктотарска машина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 1 година
Айде да се разпада тоя гноясал, ***, ляв съюз. Това не е съюз, а диктотарска машина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
ЕС взе собствената си страна, другарю копейник, страната на свободата и светлината! Дръжте си мизерията и феодалщината за вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
Икономическата теория заприлича на фурнаджиийска лопата. От една страна ни обяснява колко е лошо когато се покачи курса на националната валута (за пример рублата), от друга страна, колко е лошо когато падне курса на националната валута (за пример еврото). Е, всички варианти ли са лоши?Вече е очевидно, че вземайки страна във войната между Русия и Украйна, ЕС се простреля в крака. Сега има да кърви... А зимата иде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Пак няколко превъзбудени копейничата - лузъри скимтят. Таварищи, иконоиката на ЕС е втората в света след САЩ. Къде сте тръгнали да скимтите, бе, голтаци? :))) Ние ще се оправим, вие му мислете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Бойчо, сигурно не си чул, ама провери какво става в Нидерландия, искат да ги правят като Шри Ланка. Може да напишеш статийка нещо там. Доста важно изглежда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Зеленков - нали за да има силен износ от ЕС, той трябва нещо да произвежда и то на конкурентни цени? Как точно ще стане това при двойно и тройно по-високи цени на суровините и енергията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Знаех си: Путин е виновен !!! Но не и тия, които вместо да наложат спазването на Минските споразумения отстрана на украйна, я провокираха да ги наруши, а после вместо да търсят преговори за мир, решиха да хапят руската ръка, която ги храни !!! И това за Германия е пълна смешка - защото Германия вече е с отрицателен търговски баланс... а ако заради една евентуална и все по-сигурна енергийна катастрофа половината и индустрия просто пусне кепенците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още