Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Близо до дома: Какво ще се случи с туризма през лятото?

Оптимизмът за възстановяване заради смекчаването на ограничителните мерки е подранил

Близо до дома: Какво ще се случи с туризма през лятото?

Снимка: архив Ройтерс

Оптимизмът, че хората по целия свят ще имат желание да пътуват, след като ограниченията срещу коронавируса започнат да се разхлабват, доведе до поскъпване на акциите на авиокомпаниите и туроператорите през тази седмица. Този оптимизъм обаче може да се окаже преувеличен, пише Андреа Фелстед за Bloomberg. 

Още по темата
Продължаващите тревоги, свързани с безопасността за здравето и несигурността за това кои страни ще отворят окончателно границите си, карат много хора от двете страни на Атлантическия океан да изберат ваканция близо до дома това лято.

Потребителите също така могат да предпочетат опциите за отдаване на места под наем на Airbnb пред варианта да отседнат в хотел, където има по-голям шанс да се натъкнат на много хора във фоайето, в асансьора или в ресторанта.

В глобален мащаб новите резервации на платформите Airbnb и Vrbo на Expedia Group отчитат над двоен ръст от 916 хиляди през седмицата, приключваща на 5-ти април, до над 2 милиона за седмицата до 18-ти май, сочат данни на AirDNA.

Въпреки че споделянето на имоти на Airbnb претърпя тежък удар заради пандемията, компанията посочва, че вътрешните резервации нарастват стабилно в Китай, Нидерландия и Дания през април, като са се увеличили значително и в Германия през май. Според главния изпълнителен директор на компанията Браян Чески 30-процентен дял от новите резервации на потребители са за места в радиус от максимум около 80 км от собствените им домове, като преди пандемията делът им е бил от 13%.

Зоните, до които туристите могат да шофират, и класическите ваканционни дестинации - като планини, езера и плажове, също отчитат устойчив интерес.

В условията на коронавирусна криза сайтовете за отдаване на имоти под наем имат предимство, включително защото по-голяма част от имотите им са в по-слабо населени райони, докато повечето хотелски вериги имат засилено присъствие в градовете. Един от потенциалните им недостатъци в ситуацията обаче е, че хората искат да са сигурни в доброто почистване и деинфекцията на мястото, на което ще почиват. Хотелски групи като Accor, Marriott, Hilton и InterContinental вече представиха строги хигиенни стандарти. Airbnb отговори със собствени насоки, разработени съвместно с американски експерт.

Още по темата

Някои хора предпочитат да използват каравани за ваканциите си, като търсенето на подвижни домове отчете увеличение в САЩ.

Въпреки че увеличеното търсене на възможности за почивка е добър сигнал, няма вероятност средствата, които хората обикновено харчат за ваканции, да бъдат изцяло възстановени. Коронавирусната пандемия доведе до загуба на работни места и рязък икономически удар, които ще дадат своето отражение.

Ефектът на кризата ще бъде още по-суров, ако туристическите атракции не могат да отворят или хората продължат да изпитват тревоги по отношение на посещението на барове и ресторанти въпреки въведените мерки за социална дистанция. 

Вижте повече тук!

По статията работи: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Аз избирам Airbnb. Много по-сигурно е!!! Само за нас с приятелите!!!

Още от Анализи
Енрико Лета: Европа се нуждае от рестарт на миграционната политика