Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Brexit не само няма да отслаби Запада, но може и да го укрепи

Заздравеният след напускането на Великобритания ЕС би бил по-ефективен партньор на САЩ след Тръмп

Brexit не само няма да отслаби Запада, но може и да го укрепи

Снимка: Bloomberg

Вотът за Brexit от 2016 г. беше горещо желан в Москва. Владимир Путин вярваше, че излизането на Великобритания от ЕС ще отслаби западния алианс, пише Гидиън Ракмън за Financial Times.

Но сега изглежда така сякаш руският президент сгреши. Brexit в крайна сметка не само няма да отслаби Запада, но може и да го укрепи. Без Британия като член, ЕС отново се движи към „все по-тесен съюз“. А по-силен ЕС ще бъде по-ефективен партньор на Америка след Доналд Тръмп. 

Още по темата
В дългосрочен план отношенията между ЕС и Обединеното кралство могат да се сведат до нещо, аналогично на отношенията между САЩ и Канада. Канадците/британците нямат желание да се присъединят към САЩ/ЕС. Те приемат, че асиметрията в мощта спрямо много по-големия съсед е следствие от поддържането на политическата им независимост. Но и двете страни в тези неравни партньорства все пак могат да се възползват от дълбоката икономическа интеграция и стратегическото сътрудничество, основани на споделени интереси, ценности и география.

За да разберете как могат да се развият нещата, трябва да схванете значението на последното заседание на Европейския съвет през юли. След една от най-дългите си срещи на високо равнище, лидерите на ЕС се съгласиха да заемат колективно на финансовите пазари.

Първоначално, набраните стотици милиарди евро ще бъдат използвани за смекчаване на ефекта от коронавируса. Но ЕС осъзна, че може да заема големи суми пари от пазарите на при много ниски лихви. В бъдеще тази финансова мощ може да финансира амбициозни нови проекти, например в областта на колективната отбрана. Развитието на голям пазар за дълга на ЕС ще отговори на изискванията на инвеститорите за нови безопасни активи и ще разшири международната роля на еврото, засилвайки политическата сила на ЕС.

Този исторически напредък към отколешната цел на ЕС за „все по-тесен съюз“ нямаше да се случи, ако Великобритания все още беше член на клуба. „Пестеливата четворка“ на ЕС - Холандия, Австрия, Швеция и Дания - се бори силно срещу споразумението. Ако Великобритания все още беше част от ЕС, те можеха да разчитат на британско вето. Но в ЕС след Brexit френско-германският тандем отново е труден за спиране. Следователно издаването на общ дълг може да бъде първата от поредица стъпки към по-тесен политически съюз. Очевидната следваща крачка е налагането на общи данъци за изплащане на новия дълг.

Наблюдението на това развитие ме принуждава да приема, че две групи, които често съм критикувал - европейските федералисти и поддръжниците на Brexit - всъщност имаха право. Федералистите бяха прави, че Великобритания блокира напредъка на европейския проект. Привържениците на Brexit пък бяха прави, че Великобритания едва ли някога ще се чувства комфортно в по-дълбоко интегрирания ЕС, който се очертава.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
5
 
5
ing5rov до: khao
преди 5 месеца
е , ти и преди беше твърдо зад Хилъри ... тъй че ... : )))
4
 
4
 
4
khao до: khao
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
мише глуповато , я виж какви са нагласите към момента...
Тръмп ще го бият като tupan на цигганска сватба!
4
 
3
 
3
khao до: ing5rov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
мише глуповато , я виж какви са нагласите към момента...
Тръмп ще го бият като *** на цигганска сватба!
4
 
5
 
2
Dr. Vatnikov до: ing5rov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Видно е каква е представата ти за света, ти нямаш мнение и срещу нищожно заплащане плюеш по успелите. То като само това си виждал, разбираемо си мислиш, че всички са така.

Класически лузър, напомпан с московска пропаганда.
9
 
3
 
1
преди 5 месеца
"Заздравеният след напускането на Великобритания ЕС би бил по-ефективен партньор на САЩ след Тръмп"

Хахаха... след Тръмп 2 , няма да има кой да ви плаща ... клоуни .

Още от Анализи
Как Джим Саймънс (почти) опроверга теорията за ефективните пазари