Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Добре дошли във времето на новите лидери

Експерти и гост-лектори на Виенския икономически университет дават своите прогнози и съвети за човешкият фактор, необходим на бизнеса, иновациите и технологиите

Добре дошли във времето на новите лидери

Снимка: Архив Ройтерс

Технологиите са нищо. Това, което е важно, е да имате вяра в хората, в това, че те са фундаментално добри и умни. Дайте им инструменти и те ще направят с тях невероятни неща.

Тази мисъл на основателя на Apple Стив Джобс може би най-добре олицетворява връзката между иновациите и хората, които стоят зад тях и ги превръщат в реалност. С бурното развитие на технологиите и непредвидимата политико-икономическа ситуация на много места по света днес създаването на ново поколение лидери изглежда по-необходимо от когато и да е било.

„За да бъде успешна една иновация, трябва да има хора, които да се погрижат за нея“, посочва проф. Николаус Франке, ръководител на Института за предприеачество и иновации към Виенска икономически университет, според когото идеите сами по себе си са слаби и се нуждаят от човек, който да повярва в тях. В същото време обаче всеки предприемач се нуждае от нещо, което да го отличава, в което да е по-добър от останалите.

В тази връзка професорът посочи пред Investor.bg и необходимостта от подобряване на връзката между бизнеса и технологиите, която в Европа, според него, все още е относително слаба. Образованието трябва да може да свързва различно мислещите хора чрез общи проекти, ученето трябва да показва колко важни са останалите компоненти в една цялостна система и това е нещо, от което Старият континент се нуждае, категоричен е той.

Иновацията е премахването на стойността от едно нещо и придаването на нова. Колкото по-радикална е една иновация, толкова по ожесточена и силна е съпротивата срещу нея, казва Франке. 

Колкото до това къде ще бъде следващата голяма промяна по отношение на технологиите Франке посочва, че във всяка една индустрия вече се наблюдава преходът към дигиталния свят. А възможностите и нуждите са безбройни – биотехнологии, генно инженерство, но също така и медии, таксиметрови и хотелски услуги.

Проф. Николаус Франке, Снимка: Wirtschaftsuniversität Wien

Всички тези нови предизвикателства ще изискват и нов, проактивен начин за справянето с тях, като според него е грешка това, че хората често виждат в задаващите се промени само заплахите.

А това е валидно не само на ниво бизнес, но и на политическо равнище. Според Франке е важно политическите лидери също да имат правилното отношение към иновациите. Необходимо е фокусът да бъде не само върху технологиите като такива, тъй като трябва да е сигурно, че те ще могат да се възприемат от пазара, смята той.

Когато става въпрос за големи пазарни сътресения също толкова пагубно за една компания би било и късогледството.

Знаете ли популярната шега за човека, падащ от небостъргач? Летейки надолу, той стигнал до средата на сградата и мисълта, която минала през главата му била: „Дотук добре“. Подобни анекдоти олицетворяват добре и състоянието на редица от големите компании, които са на пазара в продължение на няколко десетилетия и се радват на успех, казва Франке. Защо да променяме нашия бизнес модел, защо да преминаваме към дигитални методи, справяме се толкова добре, радваме се на растеж, всичко е наред – а може просто да се намират на 50-ия или 10-ия етаж. 

Опасностите от подобен ограничен поглед върху случващото се важат с още по-голяма сила, когато става въпрос за национални правителства. 

Свой пример дава предприемачът Анастасия Лаутербах, гост-лектор на WU Executive Academy към Виенския икономически университет.

Традиционно лидерството в сферата на изкуствения интелект принадлежи на Северна Америка, но от миналата година насам на преден план излиза Китай, посочва тя. 

„Ако не инвестирате във фундаментални изследвания, то ще платите цената за това 20 години по-късно, като тези цикли стават все по-кратки“, категорична е Лаутербах, която през годините е работила на стратегически позиции в редица международни компании като Qualcomm, Deutsche Telekom, Daimler Chrysler Financial Services и много други. За пример тя посочва тъчскрийн технологията на съвременните смартфони, чийто основен модел е разработен от САЩ още през 60-те години на миналия век. 

„Огромно притеснение буди това, че САЩ освобождават пространство, което бива заето от Китай“, коментира още експертът пред Investor.bg.

Ако световните правителства получат съобщение от извънземни създания „Пристигаме след 50 години“, но без никаква допълнителна информация за техните намерения, то държавите със сигурност ще предприемат някакви действия. Не така обаче стоят нещата с изкуствения интелект. Знаем, че той ще дойде, но не правим нищо по въпроса, отбеляза тя, посочвайки Германия и Австрия, които все още не разполагат със стратегия за изкуствен интелект. 

Анастасия Лаутербах, Снимка: Wirtschaftsuniversität Wien

А такава със сигурност ще е необходима, тъй като все още пред този нов вид технология стоят много неизвестни.

Огромно притеснение буди това, че САЩ освобождават пространство, което бива заето от Китай.
Според Лаутербах един от начините за успешното развитие на изкуствения интелект е като в разработването му участват различни хора. Това означава, че върху такива проекти трябва да работят не само айти експерти, но също така философи и антрополози, не само мъже, но също така и жени, както и представители на малцинствените групи. Целта, категорична е тя, трябва да е разнообразяване на спектъра на хората, разработващи този продукт.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

3
 
4
 
6
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
На тази среща са обсъждани неща, които не ни касаят. Не касаят поне 98% от хората у нас. Ние се върнахме с една епоха назад. Тепърва има да навлизаме в сегашната епоха, а за бъдещата няма какво да говорим.
3
 
6
 
5
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Доста тъпичка статия...
5
 
3
 
4
преди 7 месеца
Нивата на съзнание също са мн ниски, те още са на нивата на австралопитека в доста от случаите.
8
 
9
 
3
преди 7 месеца
Целият кретено-масонски капитализъм предстои да изпадне в нова финансова криза, защото духовната или моралната еволюция на цивилизацията изостава от алчността и егоизма.
6
 
9
 
2
преди 7 месеца
А иначе ми е супер смешно някой да говори за България и високи технологии, докато токът на места спира по няколко пъти на ден :D Вие добре ли сте, кочината е напълно разграбена и се крепи само на еврофондове и заеми в момента, балонче което скоро ще изгърми.

Още от Анализи
Как Берлин и Париж искат да създадат индустриални шампиони?