IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имаме ли наистина проблем с неравенството?

Според някои бедните нямат проблем с него, защото се надяват, че един ден ще бъдат богати

15:57 | 29.06.19 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Заслужават ли богатите хора да бъдат богати? Ако да, колко богати, се пита Раймър Ригби на страниците на Financial Times?

Може би си мислите, че си струва да се запитаме това, тъй като безпокойството относно неравенството расте навсякъде. В действителност това не е вярно. Макар че неравенството нараства в много западни страни, опасенията за него – не.

Всъщност, според ново изследване на Джонатан Миджс, социолог в Международния институт за неравенствата към Лондонското училище по икономика, неравенството и вярата в меритокрацията може да вървят ръка за ръка.

Колкото по-неравно е обществото, толкова е по-вероятно хората да мислят, че богатите го заслужават. Това мислене не е ново. „Социализмът никога не е намирал почва в САЩ, защото бедните не гледат на себе си като на експлоатиран пролетариат, а като на временно затруднени милионери”, е популярен цитат, приписван на писателя Джон Стайнбек, автор на „Гроздовете на гнева”. Това вероятно е опростяване на това, което е казал Стайнбек, но често се посочва като причина за устойчивостта на американската мечта.

Смята се, че бедните нямат проблем с голямото неравенство, защото вярват или се надяват, че един ден също ще бъдат богати. Миджс посочва и други фактори. Един от тях е степента, до която хората се самоизолираха през последните няколко десетилетия. Прекарваме все повече време с икономически себеподобните си в квартала или на работното място (тук голямо значение има образованието), което означава, че е по-малко вероятно да срещнем хора, които не са като нас.

Така, ако сме богати, нашата представа за беден човек може просто да е за такъв по надолу в социалната йерархия, който един ден може да изкарва колкото нас. Ако сме бедни обаче, това може да означава, че не сме наясно със структурните бариери, които ни пречат да се изкачим по стълбицата.

Междувременно, благодарение отчасти на култа към предприемачите от Силициевата долина, ние в момента гледаме на бизнесмените като на атлети. Свръхбогатите го заслужават, защото те са брилянтните иноватори, на които разчита няшата икономика. Без тях ще бъдем по-бедни. Но наистина ли е така?

В своята книга от 2018 г. „Победителят взема всичко: Шарадата на елита относно промяната в света” Ананд Гиридхарадас пише: „Успешното общество е машина за прогрес. То взема суровия материал на иновациите и произвежда от него човешко развитие. Американската машина е счупена.” Плодовете на последната промяна, добавя той, бяха обрани до голяма степен от най-големите късметлии, по начин, по който това не би станало преди 30 години. Така че може би без тях всичи бихме били малко по-добре.

Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
"И когато тези хора са свободни да творят , човечеството върви напред" - точно поради тази причина всички нови неща приложими в ежедневието на човек са измислени в западния свят. Русия също е давала много на науката , но след 1917-та година има ЕДНО НИЩО. Ракетите и подобни съоръжания за смърт не ги броя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 6
Solar Power
преди 4 години
А ако не слушаш музика може да видиш историята на IKEA например или Mars :) Не са евреи. В много от семействата се прави фамилен бизнес от над 200 години !!!. За съжаление при нас това беше унищожено от "пролетарията" и се случи така,че 50 години сме назад. Сега имаме още 50 да наваксаме ... разбира се ако пролетарията не ни върне отново 50 години назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
ABBA - и не всички богати са евреи :) Има и много които не са евреи :П
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 6
Solar Power
преди 4 години
ABBA - отново глупостите ти. Ето ще ти дам друг пример. Металика. Бедни момчета от нулата и сега са милионери. Просто приеми,че ХОРАТА са РАЗЛИЧНИ ! Един може да рисува, друг да пее, трети да прави пари и т.н.Простичко е :) И когато тези хора са свободни да творят , човечеството върви напред. Това е. Други примери искаш ли ? Вземи Beatles ако искаш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
За следовниците на американската мечта:Чича ви Бил Гейтсов, ако не бе евреин, Ротшилд нямаше да му поръча ОС за новия IBM.А Били е знаел от кого да купи DOS-a за 5000$.Не казвам, че не му е разбирал.Казвам само, че 5000$ са били трохи от сделката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 2
doba
преди 4 години
Е то в БГ и Сф пак 1% държи повечето ресурс.Както и града, в който живея, както и по целия Свят.Пак са мистични образи, но това е друга тема.А по същество: липсва революционна ситуация. И ще липсва, докато няма гладни.Тези 1% свръх-богати са се погрижи за това(помнят 1917г), а и не само те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
vajvaj
преди 4 години
Мисля, че говорим за различни неща - става въпрос не за богатите, а за свръхбогатите. Този 1%, който държи над половината от общия финансов ресурс. Съмнявам се, че познаваш такива хора, а и случайно да ти се е случило, няма как да направиш статистика. Човек, притежаваш 2-5М, не е таргет на мразещите неравенството - тези хора са достъпни, в повечето случаи наистина са земни и влизат в контакт с нямащите. Онези, обаче, са по-скоро мистични образи. Лесно е да намразиш мистичен образ и още по.-лесно е да го обвиниш за твоите неволи. А в собствените ти очи, личните неволи са огромни, дори ако се изразяват в невъзможността ти да си купиш последен модел Въйфон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
doba
преди 4 години
vajvaj, да - бъдещето ще покаже.Не всички богати са такива като описаните от теб.Повечето(поне от които аз познавам) са скромни хора, които и не парадират толкова с парите си.Може би понеже 'умните и красивите' се набиват в очи създават такова впечатление.Но пак да се повторя - революционна ситуация по Ленин няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
vajvaj
преди 4 години
Всъщност, бъдещето ще покаже :) Много ми се иска ти да си прав, а аз да не съм, но нещо всички данни към настоящия момент сочат, че нещата вървят в посока промяна на статуквото. И този процес се ускорява от арогантността на свръхбогатите, които просто не искат да си признаят, че в най-честия случай това свръхбогатство се дължи главно на случайност. Те изграждат нещо като вътрешна защитна версия за статуса си, чрез която успокояват съвестта си - това е мантрата "аз съм много умен и много красив, затова съм и много богат".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
doba
преди 4 години
Пак в същото стихотворение, малко по-горе:'гладнинавъсениизмършавели от трудзагрубели от жега и студ'Гладни и загрубели от жега и студ в неравенството на цивилизацията ни няма.Няма и дори един от елементите на революционната ситуация(по Ленин):1. Невъзможност на управляващата класа да запази в неизменен вид своето господство, т.е. това е ситуация, при която управляващата класа не може, а потиснатите класи не искат, да живеят постарому;2. Рязко изостряне на всички обичайни нужди и бедствия на угнетените (потиснатите) класи;3. Значително повишаване активността на масите и тяхната готовност за самостоятелно революционно творчество.Така че изравняването се отлага.Поне засега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още