Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пандемията от Covid-19 изглежда като историческа котва

Ако 21-ви век се окаже азиатски, след като 20-ият беше американски, коронавирусът може да бъде запомнен като повратната точка

Пандемията от Covid-19 изглежда като историческа котва

Снимка: Bloomberg

Кризата с Covid-19 е третият голям шок за глобалната система през 21 век след терористичните атаки през 2001 г. и финансовата криза от 2008 г. Подозирам, че той е и най-значимият, пише за Financial Times Лорънс Самърс, професор от Харвардския университет и бивш министър на финансите на САЩ.

Въпреки че по-ранните шокове през настоящия век ще бъдат включени в учебниците по история, както 11 септември, така и банкрутът на Lehman Brothers ще избледнеят с времето от народната памет, смята той.

За разлика от тях коронавирусната криза ще се счита за епохално събитие и след поколения. Бъдещите студенти ще изучават нейните преки последици и въпросите, които е поставила, точно както днешните учат за убийството на австроунгарския престолонаследник през 1914 г., краха на фондовата борса през 1929 г. или Мюнхенската конференция през 1938 г. Тези събития са важни, но тяхното истинско историческо значение се крие в последвалите случаи.

Тази криза е мащабно глобално събитие по отношение на своето въздействие. Вземете американската гледна точка. Почти сигурно повече американци ще умрат от коронавируса, отколкото са загинали във всички военни конфликти през последните 70 години. Някои уважавани прогнози предвиждат, че може да загинат повече, отколкото във всички войни на 20 век.

Загубата на работни места тази пролет дойде с много по-бързи темпове, отколкото когато и да било в историята, и много прогностици смятат, че безработицата ще бъде над нивото след Голямата депресия в продължение на две години. Докато пиша това от малък град, който не съм напускал от два месеца, подозирам, че нито едно събитие след Гражданската война в САЩ не е променяло толкова драматично живота на толкова много семейства, посочва Съмърс.

Преди месец би било разумно да се предполага, че смъртните случаи, икономическите загуби и социалният срив ще бъдат с преходен характер. Това изглежда много по-малко вероятно днес. Въпреки двумесечната карантина (не най-добрият възможен отговор), САЩ не успяха да сведат жертвите до под 1000 на ден. Голяма част от страната вече изоставя политиката за изолация. Подобни неща се случват в голяма част от Европа, а нови огнища се наблюдават в държави с успешно справяне с кризата, като Сингапур, Южна Корея и Германия. Сега изглежда много правдоподобно да няма трайно подобрение на настоящата ситуация на запад.

Колкото и да са важни тези събития, това, което те вещаят, може да бъде още по-важно в две отношения.

Първо, изглежда, че преживяваме значима трансформация в това, което правят правителствата. В исторически план най-голямата заплаха за живота и сигурността на обикновените хора идва или от провала на вътрешното управление - безредие или тирания, или от враждебни външни сили. Тази реалност е оформила дизайна на вътрешните и международните политически институции. Беше постигнат напредък. Не само избегнахме повторение на световните войни, но вероятността някой на нашата планета да загине от насилствена смърт сега е около една пета от това, което беше преди половин век.

В същото време заплахите, които по същество са външни за всички страни, се увеличиха значително и сега надхвърлят традиционните. С течение на времето климатичните промени заплашват да ни погълнат. СПИН, Ебола, Мерс, Сарс и сега Covid-19 сочат, че пандемиите ще се повтарят с известна честота. Следват тероризъм, катаклизми, които причиняват масови движения на бежанци и финансова нестабилност. Изправени сме и пред предизвикателства, идващи от новите разработки в областта на изкуствения интелект и информационните технологии. Коронавирусът ускорява възникването на свят, в който сигурността зависи повече от постигането на критично сътрудничество със съюзници и противници, отколкото от поддържането на баланс на силите.

Вторият начин, по който Covid-19 може да осъществи трансформация, е изместването на западното демократично лидерство на глобалната система. Представянето на правителството на САЩ по време на кризата беше лошо. Основни задачи като осигуряването на маски за здравните работници, които лекуват болните, не бяха изпълнени. Наби се на очи липсата на средносрочно планиране. В Белия дом бяха игнорирани елементарни мерки за безопасност, което изложи на риск лидерите.

Въпреки всички явни провали на администрацията на Тръмп, САЩ не се справят толкова зле с коронавируса в сравнение с останалата част от Запада. Във Великобритания, Франция, Испания, Италия и много други смъртността от Covid-19 на глава от населението значително надвишава тази в САЩ. За разлика от тях, в Китай, Япония, Южна Корея, Тайван и Тайланд смъртността е под 5 на сто от американското ниво. Идеята, че Китай ще доставя основна здравна екипировка на САЩ, би била немислима дори само преди година.

Ако 21-ви век се окаже азиатски, след като 20-ият беше американски, пандемията може да бъде запомнена като повратната точка. Ние преживяваме не просто драматични събития, а може би нещо, което ще е историческа котва.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

2
 
0
 
8
dikens15 до: Valentin13
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Обикновено не вежите ги избива на възпитание, когато няма какво да покажат!!! И между другото има съществена разлика между обиди и констатации, които са пряко следствие от драсканиците ти. А се унижаваш самият ти с тия глупотевини, дето пишеш.
2
 
2
 
7
Valentin13 до: dikens15
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
не е знаех, че говоря с невъзпитан човек, съжалявам. въпитания човек приема чуждо мнение и го оспорва, но като не се опитва да унижи събеседника.
тук май в инвестора все такива като тебе.
3
 
2
 
6
dikens15 до: Valentin13
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Не знаех, че борсите и долара са американски изобретения, благодаря за информацията. Веднага се вижда, че знаеш за какво пишеш. И не говорим също така за рухването на комунизма, нито за причините за това. Но пък ми е много интересна логиката ти, че щом е рухнал комунизма тези общества са се трансформирали не в капиталистически, а в американски тип общества. Това наистина показва силата и дълбочината на мисълта ти.
Колкото до основният въпрос- дали 20-ти век е американски, написах, че не е бил нито за момент. Ако трябва да избираме чий е бил безспорно е бил един от вековете( последният всъщност) на Британската Империя, започнала своето формиране през 15-ти век и достигнала върха на своите териториални владения през 30-те години на 20-ти век, като доминира ясно и изразено до средата му.
Следващият път преди да тръгнеш да ми обясняваш за какво става въпрос вземи се образовай малко, но не от телевизията. Капиш ??!
2
 
1
 
5
Valentin13 до: dikens15
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
разбира се, че е доминирала. става въпрос за начин на поведение, политика, общество, икономика, а не дали американските войски са опънали палатки по поляните. борсите, долара и още много други американски изобретения.
дори и войната, която споменаваш, дето ядоха бой янките - Виетнам. след тази война и двете страни победители, СССР и Виетнам, постепенно се трансформираха в американски тип общество, каквото са днес.
7
 
2
 
4
dikens15 до: mariata
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Говорим за 20-ти век и не говорим за Китай и Рим. И не съм съгласен, че последните 30-35 години Америка е доминирала, колкото другите държави бяха заети със собствените си проблеми и бяха оставили вакуум, от който американците се възползваха и поеха инициативата. Което между впрочем се вижда ясно на къде ни води.

Още от Анализи
„Облагай и харчи” е новата икономическа мантра