IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстои неспокойна година за петролния пазар

Засега биковете звучат по-убедително от мечките по отношение на цената

19:20 | 12.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ако производителите на петрол са се надявали на спокойна 2022 г., те може да бъдат разочаровани. Има две много различни течения за това как ще изглежда петролният пазар тази година. Единственото нещо, по което те са на едно мнение обаче е, че той няма да бъде спокоен, пише за Bloomberg петролният стратег Джулиън Лий.

Мечките очакват предлагането да изпреварва търсенето, вдигайки запасите, като ОПЕК+ може би ще трябва да обмисли още един кръг от съкращения на производството. Биковете се фокусират върху ниските запаси, свиващия се свободен капацитет на фона на недостига на инвестиции, и перспективата за трицифрени цени преди края на 2022 г. Освен ако ръстът на търсенето не се забави драстично, биковете изглеждат по-убедителни. 

Анализът, представен на групата на производителите преди срещата й в началото на тази година, показа, че глобалните запаси от петрол ще нарастват през настоящата година, заличавайки на практика всички тегления, наблюдавани през 2021 г.

Натрупването на запаси не се основава на мрачни перспективи за търсенето на петрол. Напротив. Базовият сценарий на анализа предвижда глобалната употреба на петрол да надвиши своя връх отпреди пандемията до средно почти 101 милиона барела на ден през 2022 г., надхвърляйки 103 млн. към декември.

Има огромна несигурност около търсенето на фона на новия омикрон вариант на ковид, но последните доказателства сочат, че макар да е по-преносим от предишните щамове, той води до много по-малко хоспитализации - особено сред тези, които са ваксинирани. През седмицата до 29 декември 74% от хората с потвърдена омикронна инфекция, приети в болница в Англия от спешно отделение, не са имали препоръчаните три дози ваксина, включително 25%, които са били напълно неваксинирани, според BMJ.

Някои държави вече започват да отменят ограниченията, въведени през декември, увеличавайки потенциала за повече полети на дълги разстояния и стабилен ръст на търсенето на петрол през следващите месеци.

Слабост на петролния пазар е възможна при силно предлагане, което според ОПЕК е такова, надхвърлящо 104 милиона барела на ден преди края на годината. Както посочих по-рано обаче, има реални проблеми с тази прогноза, тъй като тя предполага, че 19-те членове на групата ОПЕК+, които имат цели за производството, действително ще работят с тези темпове. Но те не го правят, като много от тях не могат.

През декември картелът добиваше по 625 000 барела на ден под общата си цел за производство, леко подобрение спрямо дефицита от 655 000 барела на ден през ноември, но седми пореден месец, в който ОПЕК+ не достига целта си.

Тази разлика няма да се затвори скоро. Всъщност дефицитът никога няма да бъде елиминиран, освен ако на тези от групата със свободен капацитет не бъде позволено да компенсират дефицита на онези без. Това изглежда малко вероятно. Дефицитът само ще се увеличава, тъй като производствената цел на картела продължава да нараства с 400 000 барела на ден всеки месец. Това означава, че предлагането няма да бъде толкова голямо, колкото се страхувате или се надявате, в зависимост от вашата гледна точка.

И както твърдят биковете, запасите вече са ниски. Търговските запаси от петрол в икономиките от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие бяха 174 милиона барела, или 6% под съответното им средно ниво в периода 2015-2019 г., в края на октомври, последния месец, за който бяха публикувани данни.

Въпреки че нарастващото производство от ОПЕК+ вероятно ще намали тази разлика, то едновременно ще ерозира свободния капацитет в света, наличен за посрещане на неочаквани смущения в доставките. А такива смущения вече се появяват.

Либия, която успешно поддържаше ниво на производство от над 1 милион барела на ден през 2021 г., беше засегната от затварянето на тръбопровода от най-голямото си петролно находище от хората, които би трябвало да го охраняват, и от необходимостта от спешен ремонт на една от линиите, обслужваща най-големия й терминал за износ. Ремонтът приключи бързо, но продукцията на страната остава с повече от 25% под нивото от миналата година.

Въпреки че Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Ирак са в състояние да добиват отвъд базовите нива, използвани за измерване съкращенията на производството им, те вероятно са единствените членове на групата ОПЕК+, които могат да правят това.

По времето, когато всички съкращения на производството бъдат възстановени - което трябва да се случи до септември - целият свободен капацитет за производство на петрол в света ще се държи от тези три страни и може да не възлиза на много повече от 2,5 милиона барела на ден, или 2,5% от световното търсене. Това е много тънък буфер по историческите стандарти и такъв, който ще подхрани бичата пазарна перспектива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още