Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Защо САЩ изнасят коронавируса?

Ежемесечните депортации на мигранти от САЩ към други страни създават предпоставки за нови огнища и претоварване на здравните системи на бедните държави

Защо САЩ изнасят коронавируса?

Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg

На 21 март администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп прие закон за общественото здравеопазване за ефективно затваряне на границите за всички мигранти и търсещите убежище, за да се предотврати „сериозната опасност“ от разпространение на заразата, дошла от чужбина.

По-иронично е, че САЩ, страната с най-много болни от коронавирус и с най-много смъртни случаи, сега съзнателно разпространяват патогена извън своите граници като продължават да депортират хиляди имигранти, много от които са заразени с COVID-19, в бедните страни със недобре развити здравни системи, пише New York Times.

Президентът Тръмп и неговият висш съветник по миграционната политика Стивън Милър отдавна са показали, че не се вълнуват от критиките относно ефективността и морала на техните твърди политики. И все пак в тази пандемия масовите депортации са не само жестоки, но и опасни за общественото здраве както в рамките на САЩ, така и в другите страни. Опасно е, защото разпространението на заразата във всяка страна, особено в онези, които най-силно страдат от бедност и корупция, само ще разшири и удължи здравната криза и ще влоши условията, довели до масова миграция от Салвадор, Гватемала, Колумбия, Хондурас, Хаити и Мексико. 

Още по темата

Това се е случвало и преди. През 90-те години на миналия век администрацията на президента Клинтън подписва законодателство, което улеснява депортирането на членовете на престъпните групи от Калифорния в Салвадор, където те поставят началото на престъпната мрежа, която впоследствие ще властва в региона. Това води до десетки хиляди хора, които търсят убежище в САЩ. Една от бандите, MS-13, често е цитирана от президента Тръмп като пример за риск от допускане на имигранти.

Гватемала илюстрира този проблем днес. В края на април правителството на страната съобщи, че близо една пета от случаите на коронавирус на територията ѝ са свързани с депортираните от САЩ нейни граждани. По време на извънреден полет на ICE Air (държавна авиокомпания, която работи съвместно със Агенцията а миграция на САЩ за депортиране на мигранти – бел. ред.), който превозва депортирани от САЩ граждани на Гватемала, от всички 76 пасажери, 71 са тествани с положителна проба за коронавирус.

Правителството на Гватемала временно преустанови приемането на полети за депортиране, което накара Тръмп да заплаши със санкции всички онези държави, които „отказват“ или „забавят“ приемането на депортираните. В крайна сметка полетите продължават. Междувременно завръщащите се мигранти са се превърнали в жертви, тъй като са подложени на заплахи и насилие като „заразни“.

Въпреки че депортирането на мигранти е намаляло от 23 103, които имиграционните служби в САЩ отчитат през януари, вероятно в резултат на по-малкото пристигащи през затворената граница, те продължават - 18 811 през март, 9832 през април, 7411 през май и 2221 през първите 13 дни на юни, сочат данните.

Отговорно и хуманно ще бъде решението да се прекратят депортациите на мигранти от САЩ, докато трае пандемията, както и освобождаване на възможно най-много мигранти от центровете, в които биват задържани след преминаване на границата, превърнали се в инкубатори на заразата. За това призоваха представители на Демократическата партия, правозащитните организации и Организацията на обединените нации (ООН), както и страните, към които се депортират мигрантите. Повечето европейски държави също прекратиха временно депортациите.

Демократите от правосъдната комисия към Сената изпратиха писмо през април, в което обвиниха Министерството на вътрешните работи, че "експлоатира" пандемията , "като иска нови, широкомащабни правомощия за експулсиране на голям, неизвестен брой лица, пристигащи на нашата граница в явно противоречие на съществуващите федерални закони".

Миграционната мрежата на ООН призова на 13 май всички правителства да прекратят временно „принудително връщане“ по време на пандемията, аргументирайки се с това, че депортациите създават сериозни рискове за здравето на всички - „мигранти, държавни служители, здравни работници, социални работници и общности, които приемат мигранти, или от които тези мигранти произхождат.

Тези призиви обаче не спират ICE Air. Десетките полети с мигранти продължават до дестинации като Гватемала, Хондурас, Ел Салвадор, Бразилия, Никарагуа, Еквадор, Хаити, Доминиканската република, Колумбия и Ямайка, според Центъра за икономически и политически изследвания, който проследява полетите на ICE Air.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
2
 
7
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Отговор: Защото повече нямат какво друго да изнасят!!
3
 
0
 
6
korn до: Hahoto
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Не става въпрос за демокрация, става въпрос за пари. Тръмп спря Северен Поток и налага санкции на руснаците.Продава оръжия на Източна Европа. Води икономическа война с Китай. Нарита иранските мюсулмани и мрази всички мюсулмани. Англичаните също не го обичат, и са много активни в движението Бляк лайв матерс. Фактите са че Тръмп рита най много китайските, руските и ислямски диктатори.
0
 
4
 
5
преди 10 месеца
Имат "демократична" норма - по няколко материала против Тръмпоня, още толкова за Зелената сделка и обезкарбоненото бъдеще, разбира се и дядя Вова трябва да бъде клеймен с повод и без повод. За домашната политика, стъпват по терлици, да не настъпят някой интерес, че им отиде рекламата, в тия мрачни времена.
0
 
6
 
4
преди 10 месеца
Ами Инвесторът - защото нито САЩ, нито която и да е друга държава е длъжна да търпи и приема незаконни мигри, нахлуващи със сила през границите и !!! И колкото по-скоро в ЕС го разберат, толкова по-добре. Става дума за национален суверенитет, за бога !!!
1
 
0
 
3
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Виж ко казва тоя:

https://www.facebook.com/revolution.time.is.now/videos/381746159448101/UzpfSTE5MzIzMTYyMDcwNjc2MDI6MjMxNDMwNzU4MjIwMTc5NA/?notif_id=1592598371344983&notif_t=feedback_reaction_generic

Още от Анализи
Май се очертава да е доста волатилен за пазарите