IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW: Германската фабрика на Tesla ще засили конкуренцията в страната

Tesla поема по-голям риск, работи с най-добрите в индустрията и се развива в по-кратки срокове, пише шефът на Volkswagen Херберт Дийс в Twitter

10:25 | 28.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Планираното откриване на първата гигафабрика на Tesla в Европа по-късно тази година ще принуди местната индустрия да засили своята конкурентоспособност, смята Херберт Дийс, главен изпълнителен директор на Volkswagen Group, цитиран от Ройтерс. 

Ръководителят на най-големия автомобилен концерн в Европа коментира съоръжението на Tesla, докато американският производител на електромобили продължава да напредва с работата около строителството в Грюнхайде, близо до Берлин. Очаква се окончателно одобрение от местните власти за изграждането на обекта на стойност 5,8 млрд. евро.

"Ефективността е от ключово значение за трансформацията на нашата индустрия/Германия. Tesla се развива в по-кратки срокове, работи с най-добрите в индустрията и поема по-голям риск", пише Дийс в Twitter. Той е привърженик на най-големия производител на електромобили в света, ръководен от милиардера Илон Мъск.

В същото време Volkswagen се стреми да измести Tesla от върха в индустрията на електрическите автомобили до 2025 г., разкривайки по-рано тази година амбициозен план, който предвижда изграждането на шест големи фабрики за батерии в Европа до 2030 г. и богато портфолио от електромобили, които трябва да заменят настоящите конвенционални модели в групата.

„Грюнхайде ще увеличи конкуренцията в Германия – също и с Волфсбург“, подчертава Дийс.

Tesla подготвя отворена за обществеността обиколка на завода в Груенхайде на 9 октомври, като Мъск потвърди, че ще присъства лично на събитието, известно като „Гигафест“.

В момента Tesla все още строи съоръжението на свой собствен риск. В процес на изчакване е екологичното одобрение от провинция Бранденбург. Ако няма окончателно решение за фабриката, т. нар. ОВОС, Tesla ще трябва да възстанови всичко в първоначалното му състояние за своя сметка.

Миналата седмица Мъск се опита да успокои вълнението около световната криза с полупроводниците, като заяви по време на онлайн събитие, че очаква изграждането на нови заводи за чипове да помогне за преодоляването на недостига още през следващата година. По думите на предприемача през 2022 г. ще има достатъчно производствен капацитет, за да бъде превъзмогнат недостига на полупроводници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Автомобили виж още

Коментари

Финанси виж още