IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската компания Jindal търси начини да свие дълга си от 6 млрд. долара

Производителят на стомана разглежда план за разделяне на компанията на отделни компоненти, както и продажбата на своя клон в Оман

22:01 | 03.09.18 г.
<p>
	Работник в индийска стоманена фабрика. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Работник в индийска стоманена фабрика. Снимка: Ройтерс

Индийската компания Jindal разглежда план за разделянето си на няколко подразделения като част от преструктурирането, с което цели да намали своя дълг от 6 млрд. долара и да повиши доверието на инвеститорите, предава Bloomberg.

Производителят на стомана, който допреди няколко години беше най-голямата индйска компания за производство на стомана, сега разглежда разделянето на своите три звена (стоманодобив, енергетика и международен бизнес) на три отделни структури, за да избегне евентуален банкрут.

Този план, разбира се, ще се нуждае от одобрението на кредиторите, регулаторите и борда на директорите.

Стоманеното звено ще включва въглищните мини, докато международният бизнес ще придобие завода за производство на стомана в Оман. 

Компанията ще се опита през следващите няколко години постепенно да продаде около 30% от своя клон в Оман. Това може да се постигне отчасти чрез първично публично предлагане, като Jindal ще се ангажира с потенциални купувачи през декември, надявайки се да сключи сделка до март 2019 г.

Тази перспектива хвърля лъч светлина за индийската компания, която през миналия месец отчете първата си тримесечна печалба, след като отбеляза три последователни години на загуба.

След постепенното съживяване на стоманодобивната индустрия в глобален мащаб, акциите на Jindal се повишиха през последната година с 55%, което я превърна в най-добре представящата се компания в 10-членния индекс S&P BSE Metal Index.

По друг начин обаче изглежда енергийният ѝ бизнес.

След като правителството отмени въглищни лицензи в страната, компанията търси начини да намали своя дълг наполовина през следващите 4-5 години като през настоящата фискална година целта е същият този дълг да бъде ограничен с 15 на сто.

В края на фискалната 2012 г. Jindal има[e пазарна стойност значително по-голяма от нейните конкуренти – Tata Steel Ltd. и JSW Steel Ltd.

Jindal се възползва от програмата на правителството за предоставяне на държавните въглищни мини на различни компании, при условие че същите те инвестират в индустриални проекти и плащат лицензионни такси. През 2014 г. Върховният индийски съд отмени повечето от тези разрешителни, обявявайки разпределянето на мините като незаконно и изиска от производителите да заплатят за добитите въглища.

„Озовахме се в тази ситуация, защото се наложи да вземем кредит за близо 1 млрд. долара, за да успеем да платим на държавата“, заявиха от компанията.

Рискът от банкрут все още грози компанията. Индийската дирекция по обжалване и управление на изпълнението подаде жалба срещу собственика на Jindal Навен Джиндал за евентуално пране на пари.

„Имам пълна вяра в съдебната система на страната и знам, че ще изляза чист от тази ситуация“, заяви Джиндал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още