IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирак се готви да разследва сделки за милиарди на GE и Siemens Energy

С оборудване на американската компания се произвежда повече от половината електроенергия в Ирак

10:44 | 23.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Парламентарна комисия в иракския парламент поиска разследване на милиардни сделки, сключени от енергийните гиганти General Electric (GE) и Siemens Energy с местни компании през последните години, съобщава The Wall Street Journal. Причината за това искане станаха многобройните прекъсвания на електрозахранването в страната в най-горещото лято за Близкия изток.

GE има договори на стойност 6 млрд. долара с местни компании за производството на електроенергия. През 2018 година техни партньори бяха обвинени в корупция от иракските власти, припомня още изданието.

Германският гигант Siemens Energy пък има сделки за около 1 млрд. евро в Ирак.

Заради честите прекъсвания на електрозахранването в иракския парламент беше създадена специална комисия, която да разследва състоянието на електропреносната мрежа, ценоопределянето и други възможни проблеми в сектора.

Според депутатите в енергийния сектор липсва конкуренция, обусловено от сключените от GE договори със свои конкуренти. Това води до съмнения за участие на американската компания в картел на пазара. Това, което е подозрително според проучванията, направени досега, е че договорите на GE са сключвани след директно договаряне, а не след провеждане на открити търгове.

"GE контролира енергийните договори в Ирак, а услугата се влошава все повече", коментира един от членовете на парламентарната комисия Алиа Насиф. Според нея договорите, възлагани на компанията за доставка на турбини, части и други материали, не са провеждани открито и призова правителството да ги прекрати.

С оборудване на американската компания се произвежда повече от половината електроенергия в Ирак, коментираха пък от GE и допълват, че благодарение на сътрудничеството с иракските власти доставят електроенергия в страната на фона на пандемията от коронавируса и горещите вълни през това лято. На този етап германската Siemens се въздържа от коментар по темата.

От иракското Министерство на енергетиката пък са категорични, че са готови за всякакви проверки, ако има съмнения за корупция. Ведомството е отговорно за сключването на договорите със западните компании. Говорител на министерството коментира още, че няма данни за натиск от страна на GE или друга компания за сключване на договори.

WSJ припомня, че двете компании често работят с подкрепата на своите правителства. И GE, и Siemens плащат милиони от 2003 година насам, за да спрат разследвания за нарушения, включително и раздаване на подкупи, за да си осигурят договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още