IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Хонконг се превърнаха във вот на недоверие срещу Пекин

В неделя беше отчетена безпрецедентната избирателна активност от над 70 процента

16:00 | 25.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

След месеци на размирици в Хонконг, изборите за градски съвети в неделя отчетоха рекордна избирателна активност и донесоха голяма победа на продемократично настроените кандидати. Това създаде нови препятствия пред политиката на Пекин и засили натиска върху ръководителя на администрацията на автономния град, предава Ройтерс.

В навечерието на изборите в града избухнаха сблъсъци между полицията и протестиращи срещу правителството, които се бяха барикадирали в няколко университета.

И все пак в неделя, сред рядко затишие, близо три милиона души, или около три четвърти от имащите право на глас, излязоха, за да упражнят демократичните си права. Така продемократично настроените кандидати в крайна сметка спечелиха близо 400 места от 452-членния градски съвет. За сравнение, на последните избори преди четири години те спечелиха само 100 места.

„Повечето хора смятат, че около един милион избиратели излязоха да изпратят политическо послание до правителството, че те все още подкрепят протестиращите и са недоволни от правителството“, казва политологът от Китайския университет Ма Нгок.

"Правителството и про-пекинският лагер винаги са твърдели, че имат обществената подкрепа", добави Ма. "Но сега ... това е голям шамар за тях, защото обществеността показа реалната си позиция и то с рекордни числа."

Ръководителят на администрацията на Хонконг Кари Лам заяви, че уважава резултата и че нейното правителство „ще се вслуша във възгледите на обществеността с открит ум и със сериозно размишление“.

Областните съветници нямат политически правомощия и се занимават до голяма степен с проблемите на поминъка, но някои анализатори казват, че значителната победа предоставя на демократите допълнителен лост за влияние върху политиката.

Ло Кин-хъй, продемократичен окръжен съветник, който беше преизбран, заяви, че вотът всъщност е "вот на недоверие" за политическата номенклатура, включително към ръководителя на Хонконг Кари Лам и ключови китайски служители като Джан Сяоминг, ръководител на Службата по въпросите на Хонконг и Макао на Държавния съвет.

Стенли Н Чау-пей, делегат на Хонконг в Националния народен конгрес на Китай, заяви пред репортери, че изборите са били "несправедливи".

Стенли Н призова правителството да реагира с ефективни политики за „справяне с дълбоките разделения в обществото“ и за ефективни мерки за прекратяване на насилието.

Пространството за маневриране на Лам обаче остава „много ограничено“. Някои наблюдатели казаха, че сега тя ще бъде изправена пред по-голям натиск да отговори на исканията на протестиращите, които включват демократични реформи и независимо разследване на обвиненията за полицейско насилие.

Според анализаторите, имайки предвид твърдата линия в политиката до момента, вероятността Пекин да предложи нови отстъпки в краткосрочен план остава малка.

От ключовите искания на протестиращите досега правителството отговори само на едно: през септември властите официално оттеглиха законопроекта за екстрадиция, който предизвика първите протести.

На изборите сега беше отчетена безпрецедентната избирателна активност от над 70 процента.

Гласуването подчертава дълбока подкрепа за протестното движение, като много от гласоподавателите заявиха, че искат да накажат про-пекинския лагер за подкрепата им относно законопроекта за екстрадиция, въпреки изразеното масово обществено недоволство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis18
преди 4 години
напротив тоя шушшляк го е написал тоя път точно ама как си требе .... То се види и от самолет че е в стил Майдана цветната революция и аз им се чудя на търпението на чайниците как не са пратили военните да им изпочупят тиквите на "демократите" т.е. грабителите и рушители на държави справка наща, САЩ, Укрия, Руските пляски и изобще къде има "Демокрация" всичко е строшено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
Целият ти пост е манипулативно лъжовен стил..Едно е просто някой да реши да се цепи, въпреки че и това си е негово право (или според теб такова право имат само Крим и Донбас), съвсем друго е това, което се случва в Хонгконг. Не всички обичат комунистическа диктатура като теб и няма да си дадат свободите без бой. Какво стана с китаеца дето водеше Интерпол и после изчезна някъде в Китай? И той ли е "отцепник" или просто няма право да продължи да живее защото от ККП са решили така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
s3
преди 4 години
Нещо не е ясно какво искат тези хора от HK? Те са си китайци, жители на Китай, а не искат да спазват законите. Може би искат да се цепят от държавата, което си е един вид предателство към народната република и следва да носи последствия. Все едно у нас да речем Кърджали да каже че иска да се цепи от държавата и столицата която я управлява ... Ами странно звучи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още