IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Южна Корея Пак Гън-хе е отстранена окончателно от власт

В рамките на следващите 60 дни в страната ще има нови президентски избори

09:49 | 10.03.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Осемчленният състав от конституционни съдии. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Осемчленният състав от конституционни съдии. Снимка: Ройтерс

Конституционният съд на Южна Корея реши официално да сложи край на управлението на президента Пак Гън-хе, която бе отстранена от власт чрез импийчмънт, съобщи Ройтерс.

Днешното решение, взето единодушно от осемчленен състав конституционни съдии, означава, че Пак е първият демократично избран лидер на Южна Корея, който бива отстранен от власт след идването на демокрацията през 80-те години на 20-ти век. 

Парламентът гласува импийчмънт на Пак през декември след масови улични протести с призиви за оставката ѝ заради шумен политически скандал, в който бе замесена тя и нейна приятелка.

След решението на съда Пак няма право да се върне в президентството. След парламентарните избори през миналата година тя временно загуби президентските си пълномощия, но запази званието държавен глава и можеше да остане в президентския дворец.

Сега в страната предстоят нови избори в рамките на следващите 60 дни. Пак „се препъна“ в корупционна афера на близката си приятелка Чхое Сун-сил. Тя е използвала близките си отношения с президента, за да набира дарения за милиарди вонове за фондации и неправителствени организации, като лично се е облагодетелствала. Освен това е обвинявана, че се е намесвала в правителствената дейност. Междувременно тя е в ареста от месеци, а срещу президента имаше няколкоседмични многолюдни протести.

„Валутата и пазарът на акции в Южна Корея се колебаят, след като президентът Пак Гън-хе беше отстранена от поста си. Южнокорейският конституционен съд потвърди импийчмънта на президента Пак и така задейства процедура за избори. Индексът Kospi се търгува ту с понижение, ту с покачване и в момента се повишава с 0,3%, след като несигурността намаля", обобщи пазарният анализатор Ришаад Саламат от Bloomberg Хонконг в предаването "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев.

Вижте повече във видеото:

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
еххх, пак обърка профила ... и се издаде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Най-глупавите тука - кухия , стоян , копъра , селинджъра и лудия ли са IQ арбитрите...?!:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 7 години
глупав, по-глупав, най-глупав, мега-глупав ..... michaelis12 ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още