IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на китайския износ върви към охлаждане през ноември

Ръстът при вноса в страната също се очаква да се забави леко, но въпреки това остава в традиционния си диапазон за успокоение на властите в Пекин

11:05 | 06.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на китайския износ се очаква да се охлади през ноември, въпреки че все още е в двуцифрен размер. Основна причина за забавянето е намаленото глобално търсене, което компенсира желанието на търговците, които искаха по-бързо да изпратят стоките си в САЩ, преди да бъде постигнато споразумение между двете страни миналата седмица.

Ръстът при вноса в страната също се очаква да се забави леко, но въпреки това остава в традиционния си диапазон за успокоение на властите в Пекин, които се притесняваха за намаляването на местното търсене и икономическите ефекти от търговското напрежение със САЩ, съобщава Ройтерс.

Постигането на примирие в конфликта с Вашингтон се очаква да стабилизира близкосрочните прогнози за най-голямата азиатска икономика, която отбелязва забавяне на растежа.

В края на миналата седмица американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин договориха 90-дневно примирие, в рамките на което няма да бъдат увеличавани настоящите мита, като междувременно ще бъдат продължени преговори между двете страни.

Износът на китайски стоки, които са включени в по-ранния списък с американски мита върху продукция на стойност 50 млрд. долара отбелязва значително намаление, но това се компенсира от увеличено изнасяне на стоки от втория списък на стойност 200 млрд. долара, които бяха заплашени от увеличаване на митата от началото на следващата година, показва анализ на изследователския център Capital Economics.

На годишна база китайският износ през ноември е нараснал с 10% - значително по-бавно ускорение от 15,6-те процента предходния месец, става ясно от прогнозите на 26 икономисти на Ройтерс.

Ръстът на вноса в Китай се очаква да се облекчи до 14,5% през ноември от изненадващите 21,4% през октомври.

Според допитването на Ройтерс търговският излишък на Китай се очаква да остане до голяма степен стабилен през ноември в размер на 34 млрд. долара спрямо 34,02 млрд. предходния месец.

Понижението в растежа на вноса и износа все още е умерено, но въпреки това трябва да се отбележи, че много фабрики в провинция Гуандун прекратиха работата си и изпратиха персонала в отпуск в края на ноември заради страхове за провал на преговорите между Тръмп и Си Дзинпин, посочва Лу Тин, главен икономист за Китай на Nomura.

Икономистите, допитани от Ройтерс, също така посочват, че очакват по-слабо търсене от Япония и Европа да допринесе до спада на износа през ноември.

Отслабването на глобалното и месно търсене в комбинация с намаляването на кредитния растеж и забавянето на имотния пазар се очаква да хвърли сянка върху китайската икономика през идните месеци, дори и без тежестта на допълнителните мита, прогнозират някои анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още