Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

"Твърде голяма, за да се провали" може би вече не се отнася до Китай

Налице е забележимо увеличение на фалитите на китайски държавни предприятия от края на 2019 г.

"Твърде голяма, за да се провали" може би вече не се отнася до Китай

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Размерът и видът на фалитите, които се случиха в Китай наскоро, сигнализират, че поговорката „твърде голям, за да се провали“ може би вече не важи за кредитополучателите в страната. На това мнение поне са от Sachs Group Inc.

Налице е забележимо увеличение на фалитите на китайски държавни предприятия от края на 2019 г., като някои от заемателите, които не успяха да върнат дълга си наскоро, като China Fortune Land Development Co., имат големи количества останали облигации, посочват анализатори в доклад, цитиран от Bloomberg.

Още по темата

„Дори и за големите корпорации или за свързаните с държавата предприятия политиците са много по-малко склонни да удължат подкрепата“, пишат анализаторите на Goldman Sachs, според които сега шансовете за цялостни спасителни програми са много по-малки.

Притесненията за финансовото здраве на подкрепения от държавата мениджър на лоши дългове China Huarong Asset Management Co. са обхванали азиатския пазар на доларови облигации от април, след като отказът да публикува финансови резултати разпали спекулации за възможно преструктуриране на дълга.

Но макар справянето с някои скорошни случаи в Китай да е сигнал за отслабващата подкрепа на правителството за кредитополучателите, това не означава, че няма държавна подкрепа, уточняват от Goldman.

Независимо дали от правителството, подкрепата най-вероятно ще бъде повлияна от нуждата да се предотврати системният натиск и да се ограничи разпространението на кредитния стрес, отбелязват анализаторите. Макар че е малко вероятно да се появят системни проблеми, определените кредитни рискове е вероятно да останат завишени, допълват те.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Акциите в Хонконг наваксват след двудневните загуби