IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавяне на световната икономика? Япония ООД отново процъфтява

Вероятната причина за забележителните цифри е пакет от данъчни реформи, които влязоха в сила тази година без много шум

12:43 | 12.10.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Япония ООД си връща ритъма. Причината може би е промяната в правителствената политика, която остана незабелязана, коментира Bloomberg.

През последните месеци японските компании обявяват масово положителни резултати. Поръчките за машиностроенето, които са ключов показател за капиталовите разходи на компаниите в бъдеще, са нараснали с 12,6% на годишна основа през август до най-високото ниво от десетилетие, сочат данните, оповестени тази сряда. Този растеж е много по-бърз от очаквания, а някои анализатори дори прогнозираха намаляване на поръчките.

Междувременно корпоративните инвестиции са се увеличили през миналото тримесечие с най-бързия си темп от над едно десетилетие, а печалбите са нараснали с 18%. Компаниите планират да похарчат още повече, а бизнес доверието расте, сочи изследването "Танкан" на Японската централна банка.

Всички тези добри новини стават ясни на фона на забавянето на промишлената активност в целия свят и търговската война между САЩ и Китай, която води до отлагане на инвестициите. В началото на седмицата Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозите си за световната икономика, припомня БТА. Япония сигурно прави нещо по правилния начин.

Дали Япония ООД внезапно не промени убежденията си след годините на натиск да развърже кесията и да намали купищата натрупани пари? Или корпорациите най-накрая се възползват от близо нулевата цена на привличането на капитал?

Нито едното, нито другото. Много по-вероятна причина за забележителните цифри, идващи от японския промишлен сектор, е пакет от данъчни реформи на премиера Шиндзо Абе, които влязоха в сила тази година без много шум. За разлика от директното намаляване на данъците на американския президент Доналд Тръмп, те са под формата на данъчни кредити или стимули.

Ето как работи системата. Ефективната данъчна ставка на компаниите може да спадне от 29,74% до едва 20%, ако те повишат заплатите, обучат служителите си и увеличат "висококачествените" вътрешни инвестиции в "интернет на нещата", информационни технологии и автоматизация. Програмата осигурява също специална отстъпка за амортизация при инвестиции в сходни активи и съоръжения, с минимален праг на разходите от 50 млн. йени (385 000 долара). Междувременно ще бъде отложено облагането с данък на собствения капитал за ново оборудване.

Големите компании обаче не могат да получат данъчни кредити за изследователска и развойна дейност, ако не реинвестират печалбите си. Стимулите пък действат само за три години, което обяснява бързането.

Това подпомагане се осигурява в момент, когато правителствата по цял свят намаляват корпоративните данъци. Макар ефективната ставка да беше леко понижена през изминалото десетилетие, данъчното бреме на японските компании отдавна е едно от най-тежките в света. Част от това се дължи на факта, че японската данъчна система е силно усложнена и прави разлика според големината на компанията, приходите и местоположението й. Това води до изкривявания при инвестиционните и финансови решения.

Сега Япония ООД реинвестира парите с надеждата да получи големи печалби, възползвайки се от възможността за данъчни облекчения. Това силно се отличава от подхода на партньорите ѝ като САЩ, които хвърлиха спестяванията си в изплащане на дългове, вдигане на възнаграждения и бонуси, както и в ускоряване на обратното изкупуване на акции. Тази тенденция вероятно обяснява силното нарастване на капиталовите разходи, тъй като компаниите модернизират остарялото си оборудване и се опитват да се възползват от реформата, докато тя е в сила.

За една от най-големите машиностроителни компании на Япония, Keyence Corp., ефективната данъчна ставка се е понижила с около 6 процентни пункта през последните три години. Същевременно общите й разходи за изследователска и развойна дейност са нараснали с 16 % миналата година, макар все още да са ниски като дял от продажбите. Оперативната печалба, изчислена на служител, също е нараснала.

При Fanuc Corp., компанията, която произвежда машини за почти всички големи производствени цехове, делът на средствата за изследователска и развойна дейност като част от продажбите е нараснал до около 7%, а ефективната ѝ данъчна ставка вече е близо 26 %. Подобно на други машиностроителни компании, възвращаемостта от инвестирания капитал се е повишила рязко през последната година.

Има дори зараждащи се сигнали за нарастване на производителността на труда. Секторен индекс, включващ производството на електрически части и устройства, се е повишил със 7,8%, а индекс за машиностроенето е нараснал с около 5% през юли на годишна основа.

Ако данъчните намаления на Абе наистина започват да дават резултат, то инвеститорите ще се надяват, че компаниите ще се възползват от тази политика възможно най-дълго. Те трябва да държат под око и компаниите, които се задоволяват само да увеличават трупаните пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 3
Sokratus
преди 5 години
Товаришч, товаришч!!!Вземи *** до Япония и после философтвай! Че може да се изненадаш и да осъзнаеш, че в най-добре организираната държава в света - Япония, точно такива мерки вършат работа и носят резултати! Ще забележиш, че в Япония всеки си върши работата, а не бездейства. Че въпреки повечето писания тук, японците са щастливи хора и ужасно добре възпитани! Че като поръчаш нещо, получаваш точно това без никакво изключение! И в огромната метрополия Токио, в финасовият им център можеш да обядваш за $12. А около теб хората носят шал за $60 минимум.Така, че ако обичаш с партенките на Крансний площад!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
studioaa
преди 5 години
Япония ООД НЕ процъфтява по една много проста причина - просперитетът на една страна и нейното население НЯМА НИЩО ОБЩО с ръста на акциите и ликвидността на капиталовите пазари. Причината за това е много проста - целия фалшив ръст е предизивикан от печатане на пари, с които да се купуват акциите на кухи банки и други бизнеси, а заплатната на бай Иван едва му стига да си плати наема, тока и храната. Такова централно планиране не сме виждали от времето на СССР, само, че днес го наричат централно банкиране, а не планиране. За да се увеличи благосъстоянието на народонаселнието то трябва доходите му да растат много по-бързо от инфлацията, а не бонусите на мениджмънта да са по-големи от тези миналата година. Разбира се дезинформацията за несъществуващото благосъстояние се е лее като Мисисипи от четвъртата власт, която е взела Оруел на сериозно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още