IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Societe Generale разби прогнозите с рекордно годишно представяне

Възстановяването на звеното за търговия с ценни книга и рекордните приходи на отдела за финансиране и консултантска дейност са сред успехите на банката

12:01 | 10.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Societe Generale се възстановява успешно с рекордна годишна печалба от първата си година на загуба от десетилетия. Всички основни бизнеси на френския банков гигант се представят по-добре от очакваното през четвъртото тримесечие, съобщава Bloomberg.

Доброто представяне на звеното за търговия с ценни книга и рекордните приходи на отдела за финансиране и консултантска дейност са сред успехите на банката. Общите приходи се увеличават с 13% през последните месеци на миналата година, а нетните приходи почти се учетворяват.

От базираната в Париж банка също така отбелязват, че половината от миналогодишната основна печалба, или 2,75 евро на акция, ще бъде върната на инвеститорите чрез плащане на дивидент и изкупуване на акции.

Кредиторът отчита нетна печалба от 5,64 млрд. евро за цялата 2021 г. при очаквани от анализаторите 4,4 млрд. евро, съобщава CNBC.

Резултатите са успех за главния изпълнителен директор Фредерик Удеа, който затегна контрола след серия загуби в началото на пандемията. Той направи промени в мениджмънта, сля местните мрежи за продажби на дребно, подсили бизнеса за коли под наем с придобиването на LeasePlan за 4,9 млрд. евро и укрепи подразделението за дигитално банкиране Boursorama, поемайки френския бизнес на дребно на ING Groep.

Това помогна на акциите на кредитора да поскъпнат повече от три пъти спрямо дъното, достигнато през септември 2020 г., което ги нарежда сред най-добре представящите се банкови акции в Европа.

Приходите нарастват с над 10% във всички основни бизнес подразделения за четиримесечието. При инвестиционното банкиране търговията с ценни книжа бележи ръст от 23% спрямо година по-рано – много над средните 0,5% ръст при най-големите банки на Wall Street и спад от 17% при конкурента BNP Paribas. Търговията с фиксирана доходност обаче записва понижение от 9%, което е по-зле от очакванията на анализаторите, но отново е по-добре от представянето на конкуренти, включително и BNP.

За да възнагради служителите си за това представяне, SocGen увеличава предвидената сума за бонуси „мащабно“ спрямо миналата година, когато при инвестиционните банкери имаше 20% понижение, коментира директорът на звеното за международно банкиране на кредитора. Той обаче отказа с колко точно ще се увеличат възнагражденията.

SocGen запазва изплащанията на 50% от основната печалба. Удеа заяви, че това съотношение може да се обмисли да бъде зададено като правило за следващите три години. За 2021 г. инвеститорите ще получат 1,65 евро за акция дивидент и останалото – еквивалентно на 1,10 евро за акция – като обратно изкупуване на акции в рамките на програма за около 915 млн. евро.

Печалбата през последните месеци на годината бе движена отчасти и от по-ниските от очакваното провизии за лоши заеми, след като банката – както и останалите ù европейски конкуренти – станаха по-оптимистично настроени за последствията от пандемията и очакваните по-високи лихвени проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още