Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Бюджет 2020 – амбициозен за АИКБ, но консервативен за КНСБ

Синдикалният лидер Пламен Димитров видя резерви при облагане на сивата икономика, а представителят на работодателите Васил Велев настоява за повече пари за профилактика

Бюджет 2020 – амбициозен за АИКБ, но консервативен за КНСБ

Снимка: Архив Ройтерс

Като амбициозен определи Бюджет 2020 председателят на АИКБ Васил Велев. В ефира на БНТ той заяви, че бюджетът е "малко по-щедър отколкото трябва в разходите" и по негови думи се основава на реалистично-оптимистична макроикономическа прогноза.

Още по темата

От своя страна председателят на КНСБ Пламен Димитров посочи, че според синдиката този бюджет е консервативен и по-лош от миналогодишния. Той оцени положително, че е заложена предвидимост откъм приходи и разходи, но подчерта, че Бюджет 2020 ще разпределя по-малко отколкото тази година.

"Нарастването на общите приходи е по-малко като динамика и абсолютно число спрямо тазгодишното. През 2017 г. и 2019 г. това число е растяло с повече от 4 млрд. лева. Сега се залагат в повече около 3,3 млрд. лева  приходи при нарастващ БВП", пресметна синдикалният лидер.

Димитров посочи, че според КНСБ има резерви в борбата със сивата икономика. По негови изчисления има около 28 млрд. лева, които "се въртят на сиво". Той е на мнение, че ако тези числа също бъдат обложени с данъци, могат да се адресират огромни възможности и да бъдат събрани допълнителни до 700 млн. лева приходи с разумност и премереност.

Синдикалистът отбеляза, че продължава тенденцията по-голямата част от косвените данъци да се дават от по-ниско доходните групи в обществото, докато в преките данъци бизнесът плаща почти два пъти по-малко отколкото хората.

“Бизнесът ще плати по-малък данък, ще има по-малки печалби, защото е платил по-високи заплати", обясни Васил Велев. Според него ръстът на възнагражденията изпреварва два пъти ръста на производителността, т.е. доходите растат много по-бързо от производството, което е част от свръхамбицията на бюджета.

Той посочи, че макроикономическата прогноза на ЕС предвижда 3% ръст. “Имаме амбициозна прогноза за догодина при 1,4% ръст на европейската икономика, подчерта представителят на работодателите и добави, че България е петата държава по ръст, който се предвижда за догодина, на фона на забавянето на световната и европейската икономика.

Още по темата

Пламен Димитров напомни, че за поредна година предложението на КНСБ за въвеждане на необлагаем минимум липсва като мярка в приходната част, което по негови думи не е добър подход. Той е категоричен, че въпреки увеличението на заплатите с близо 1 млрд. лева общ разход, в няколко сектора то няма да се усети.

“Няма пари за заплати в училищното и детското здравеопазване – там увеличението ще е 10%, възнагражденията няма да стигат и 900 лева", прогнозира синдикалистът.

От своя страна Велев поясни, че АИКБ не е подкрепила бюджета за здравеопазване, защото е бил непропорционален – той дава четири пъти повече за болниците в ущърб на средствата за превенция и профилактика.

“Системата е направена така, че се печели, когато хората са болни”, смята той и потвърди факта, че се предвижда 11% ръст на разходите за болнични. В АИКБ пресметнали, че всеки трети болничен е недействителен и там има огромен резерв от повишаване на приходите.

Относно допълнителните 2,2 млрд. лева повече за заплати, които се предвиждат в Бюджет 2020, Димитров заяви, че няма да стигнат, но все пак са добра новина. Той изтъкна, че ангажиментът към учителите се запазва макар и със забавящ се темп, така че през 2021 г. за педагогическия персонал те ще стигнат 1,225  млрд. лева.

В други сектори обаче заплатите, по неговите думи, се подценяват. Като пример той посочи музикално-сценичния бранш, където положението е "трагично" и се очакват протести. Димитров потвърди, че в сферата на социалното подпомагане има дупка в бюджета, тъй като няма закрила, ако бъде въведено увеличение на цената на електроенергията от 1 юли догодина, като и че липсват договорените 50 млн. лева за водни помощи.

Като положителна новина Велев отчете заложените 100 млн. лева за нов подвижен състав на БДЖ.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
БНБ определи антицикличния буфер на ниво до 0,5% от 1 октомври