IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът получава 100 млн. евро заеми при облекчени условия

Споразумението на УниКредит Булбанк с Европейския инвестиционен фонд ще предостави гаранционни схеми за търговско финансиране

16:13 | 04.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Фирмите ще получат 100 млн. евро заеми при облекчени условия след споразумение на УниКредит Булбанк с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Те включват гаранционна схема с издаване на банкови гаранции, акредитиви и експортни оборотни лимити, съобщиха от кредитната институция.

Трансакциите ще се ползват от подкрепата на Гаранционния инструмент за търговско финансиране, изпълняван от Европейския инвестиционен фонд и финансиран от Министерството на икономиката с национални средства, възстановени от изпълнението на операциите по Инициативата JEREMIE (съвместна инициатива на Европейската комисия и ЕИФ, създадена през 2007, предшественик на настоящите програми, в рамките на програмния период 2014-2020.)

Със средствата по новата схема УниКредит Булбанк ще финансира инициативи на местни малки, средни и междинни предприятия. За период от три години банката ще предоставя на бизнеса при облекчени условия заеми за сделки, свързани с търговско финансиране. Освен това схемата допуска и кредити за оборотно финансиране, като гаранционният процент на покритие по всяка трансакция е 80%, предвид извънредната ситуация и по-благоприятните облекчени условия за финансиране.

„Заедно с Европейския инвестиционен фонд ще предложим на клиентите ни работещо решение за финансиране при сделки за търговско и оборотно финансиране. Като банка ние се стремим да сме част от решението на настоящата криза. През 2020 г. предложихме на клиентите ни различни начини да облекчат плащанията на задълженията си, а сега ще предложим и реална подкрепа, за да тръгнем заедно по пътя на икономическото възстановяване“, посочи Теодора Петкова, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на УниКредит Булбанк.

Гарантираните трансакции по този инструмент са насочени към МСП и междинни по категория фирми, като допустими са повечето бизнеси, без съществени ограничения за икономически сектор на дейност. Сред основните кредитоискатели се очаква да бъдат производствените предприятия, тези от сектор транспорт, предприятията, осъществяващи търговия на дребно и търговия на едро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още