Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БНБ определи буфера за рисковите експозиции на 8-те системно значими банки

Управителният съвет на централната банка уведоми европейските органи за съответните нива на капиталови буфери на кредитните институции

БНБ определи буфера за рисковите експозиции на 8-те системно значими банки

Снимка: Архив Ройтерс

Управителният съвет на Българската народна банка определи размер на буфера за системен риск на осем системно значими институции (ДСЗИ) съгласно критериите по Наредба № 8 на централната банка и общоевропейската методика, изложена в Насоките на Европейския банков орган.

Размерът на буфера се определя на индивидуална и консолидирана основа, приложим към общата стойност на рисковите експозиции, съобщи на интернет страницата си БНБ.

Размерът е както следва:

Решението е взето на проведено заседание на 29 октомври.

Оповестяването на решението на управителния съвет на БНБ се прави един месец след уведомлението до Европейската комисия, Европейския съвет за системен риск, Европейския банков орган и компетентните и определените органи на съответните държави членки, каквито са законовите изисквания.

На интернет страницата на БНБ, в раздела за капиталовите буфери, е публикувана методологията за идентифициране на ДСЗИ, включваща базови критерии и показатели, изчисления общ рейтинг на банките и съответния праг на идентификация, както и обосновка за определения размер на буфера за ДСЗИ, уточняват от централната банка.

Решението на ръководството на централната банка е взето при спазване на заложените процедури за макропруденциални инструменти с Европейската централна банка в съответствие с чл. 5 от Регламент (ЕС) № 1024/2013 на Съвета от 15 октомври 2013 година за възлагане на Европейската централна банка на конкретни задачи относно политиките, свързани с пруденциалния надзор над кредитните институции.

Разделът за буфера за други системно значими институции на интернет страницата на БНБ е актуализиран съгласно взетото решение.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Нина Стоянова: За сигурността на плащанията разчитаме на цифровите иновации