Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БНБ прие техническите стандарти за сигурност при платежни операции

Банки, платежни институции и дружества за електронни пари трябва да спазват европейските изисквания при сключване на договор за платежни услуги от разстояние

БНБ прие техническите стандарти за сигурност при платежни операции

Снимка: Архив Ройтерс

Българската народна банка прие изменения в Наредба №3 за условията и реда за откриване на платежни сметки, за изпълнение на платежни операции и за използване на платежни инструменти. Те са свързани с възможността да се сключва рамков договор за платежни услуги от разстояние, посредством квалифициран електронен подпис, съобщи пресцентърът на централната банка.

Още по темата

Новите изисквания са в съответствие със Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги. Те ще се прилагат за всички доставчици на платежни услуги (банки, платежни институции и дружества за електронни пари) при обозначаване на водените от тях платежни сметки с международен номер на банкова сметка (IBAN), както и с прилагането от 14 септември на гласувани в Европейския парламент и Съвета допълнения към  Директива 2015/2366.

Тези промени се отнасят до технически стандарти, свързани с дигитализацията, с които се установява на идентичността на клиента и общите и сигурни отворени стандарти на комуникация.

Investor.bg припомня, че най-късно до 14 септември  е необходимо доставчиците на платежни услуги да осигурят пълно прилагане на задълбочено установяване на идентичността на платеца по отношение на всички услуги, извършвани по електронен път. То се основава на използването на поне два независими елемента за идентификация при плащане – парола и еднократен динамичен код, генериран чрез токен устройство, или съобщение през мобилния телефон.

Друга важна промяна, която се очаква да окаже влияние върху пазара на платежните услуги, е приетият от Европейския парламент и на Съвета регламент за презграничните плащания в рамките на общността. С него се въвежда изискването доставчиците на платежни услуги в държавите – членки извън еврозоната, да прилагат равни такси за презграничните плащания в евро и за националните плащания на същата стойност във валутата на съответната страна.

Досега такова изискване съществуваше в регламента само по отношение на равни такси при националните и презграничните плащания в евро. Доставчиците на платежни услуги трябва да прилагат изискването за равни такси от 15 декември 2019 г.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Паричната и лихвената статистика ще са във фокуса на седмицата