IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Евромъни Трансфер“ прекратява изпълнението на парични преводи

От 1 февруари дружеството ще преустанови дейността като платежна институция

10:05 | 25.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 1 февруари 2019 г., „Евромъни Трансфер“ ООД прекратява дейността си като платежна институция, съобщи пресцентърът на Българската народна банка.

Издаденият на дружеството лиценз за предоставяне на платежни услуги по Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС) с изпълнение на налични парични преводи се обезсилва заради постъпило заявление за прекратяване на дейността, посочват от централната банка.

Investor.bg  припомня, че от март 2018 г. платежните институции ще се лицензират по нова наредба на БНБ. Наредба №16 е в съответствие с европейска директива 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 г. за платежните услуги във вътрешния пазар. С нея се прилагат изисквания от приетите от Европейския банков орган Насоки (EBA/GL/2017/09) за информация, която се предоставя за лицензирането на платежни институции и дружества за електронни пари, както и за регистрация на доставчици на услуги по предоставяне на информация за сметка.

В новата наредба се посочват критериите за определяне на минималната парична стойност на застраховката „Професионална отговорност“.

С новия регламент се уреждат условията и редът за лицензиране на платежна институция и дружество за електронни пари, условията и реда за вписване в регистъра на доставчик на услуги по предоставяне на информация за сметка, условията и реда за лицензиране и осъществяване на дейност като оператор на платежна система с окончателност на сетълмента, както и извършването на сетълмент в БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още