Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Финансисти: Не се очаква нова криза в България в следващите две години

Инвестициите в земеделска земя са сред най-сигурните в страната, коментираха експерти

Финансисти: Не се очаква нова криза в България в следващите две години

Снимка: Pixabay

Нова финансова криза в България не се очаква през следващите две години. Това прогнозираха водещи икономически експерти и анализатори по време на форума "Шумът на парите", предаде БНР.

Още по темата

Финансистът Явор Ачев, мениджър за България на Амунди Асет Мениджмънт, обоснова предположенията на колегите си с икономическия растеж както в България, така и в Европа и Съединените щати.

“Ние считаме, че няма условия за финансова криза. Първо, икономиката е в период на ръст. Да, този ръст се забави, но според всички прогнози за тази и за следващата година в световен мащаб ще има икономически растеж около 3%. В някои от по-развитите държави като САЩ има може би известно забавяне на икономиката, но според нас това не е рецесия, докато в останалата част на света, особено в развитите пазари, очакваме икономиката да се засили“, коментира той.

Доходност от капиталовия пазар

Явор Ачев съобщи, че публичните дружества на борсите са в отлично финансово състояние по отношение на задалъжнялост, резерви и пари в брой, и с потенциал при влошаване на финансовото състояние на света.

„Но дори и да има криза, тя ще създаде единствено възможности за интересни инвестиционни решения", смята финансистът Петко Вълков. “Историята показа всъщност, че кризата отпреди десет години беше всъщност най-удачният момент за инвестиране. Смятам, че криза не се задава, но дори да се задава, тя ще даде много нови интересни инвестиционни възможности за следващия десетгодишен период”, прогнозира той и напомни, че само преди четири-пет месеца говорихме за задаваща се криза и имаше очаквания за рецесия през 2019 г.

Финансистът е на мнение, че икономиката на САЩ ще расте с над 2%, а европейската икономика, която е в малко по-лошо състояние, ще се увеличи с 1,3% за година.

Инвестиции в земеделска земя

Съветът на Анатоли Георгиев, изпълнителен директор на Агрион,  към малките потребители е да влагат свободните си средства в земеделска земя.

“Всяка година такава инвестиция може да расте от 5% до 10%, включително и доходността от рента. Особено ако си подбрал подходящо землището, в което да инвестираш и подходящите арендатори, които биха наели земята ти. Почти винаги интересът на арендаторите към земята е много голям към обратно изкупуване. Важно е да познаваш динамиката на пазара на земя в отделните землища. Всяка година се търгува страшно много земеделска земя, пазарът е развит и неслучайно доходността е висока и стабилна, а стойността на този актив ще расте", съветва той.

Георгиев е категоричен, че вложенията в земеделска земя са сред най-сигурните в страната –  стабилна инвестиция с ниска волатилност. „Сами можете да си направите сметката за десет години, с доходност 5-10% и покачване на цената, каква възвръщаемост ще имате", заяви още той.

Земята в България има различна доходност в различните краища, каза още Анатоли Георгиев. Той добави, че понякога земя за 500 евро може да не е изгодна инвестиция, каквато би била такава за 1000 евро, ако е качествена. Като предимство изпълнителният директор на Агрион изтъкна, че от тази инвестиция се излиза лесно, особено ако землището и арендаторите са правилно подбрани.

„Хубавото на тези инвестиции е, че не ти трябва голям финансов ресурс“, добави още той. По думите му инвеститор може да закупи и 10 декара земя, от която веднага да започне да получава доходи. Експертът съветва обаче преди това той да се обърне към специалист, който може да го насочи към определено землище и особеностите му.

Държавните регулации също имат влияние върху земеделския бизнес, отбеляза Георгиев и за пример посочи новата Обща селскостопанска политика, която цели да подпомогне малките стопани и дребните стопанства, да ограничи големите да завладеят пазара. Според него обаче у нас този процес би бил по-трудно осъществим, предвид ситуацията в повечето български села. „Все пак Европейската комисия ще насочи основната си политика към малкия земеделец“, надява се той.

Алтернативни спестовни схеми

Експертите препоръчват и влагането на свободни средства в инвестиционни застрахователни продукти. „Въпреки че тази дейност в България не е добре позната от потребителите, възможностите са много и разнообразни, смята Николай Генчев, главен изпълнителен директор на УНИКА България. Той обясни, че в ситуацията на ниски лихви животозастрахователните продукти са структурирани подходящо и то в по-дълъг хоризонт.

Независимият финансов анализатор Димитър Цонев смята, че няма сигурна инвестиция на фона на нулевите лихви по света и дребните инвеститори не могат да очакват сигурност, защото растежът на пазарите не се дължи на подем на икономиката, а на огромните стимули на централните банки. Според него тези стимули в даден момент неминуемо ще доведат до висока инфлация или до някакви други геополитически размествания.

„Само през миналата година от инфлация между 3% и 4%, дребните инвеститори за загубили 3% от парите си“, изчислява той и препоръчва вложенията да са в биткойн, но предупреди, че не е гарантирана сигурността във всяка инвестиция, като препоръчва алтернативните инвестиции като най-подходящи. 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
0
 
6
Pyramid до: Sakamano
преди 1 година
Тъй, ами. Ведъж в началото, и веднъж - в края.
0
 
0
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
всеки си е рекламирал бизнеса ,белким още малко продължи да "движи" нагоре.......
само независимият финанализатор е казал нещо смислено ..../едни негови думички са леко редактирани от Инвестора ,но това не променя логиката му/
0
 
1
 
4
Jorkata до: Sakamano
преди 1 година
Не е важна бройката на грешките, а размерът - капитанът на Титаник е бил професионалист в 99% от времето, но знаем кво е станало...
3
 
3
 
3
преди 1 година
Разни паникьори всяка година предсказват кризи и почти винаги грешат. А "оптимистите" обикновено са прави - да сгрешат един-два пъти на десетилетие.
3
 
31
 
2
преди 1 година
Тия "експерти" никога нищо не очакват и винаги всичко ги изненадва... б***хти експертите...

Още от Бюджет и финанси
Паричната и лихвената статистика ще са на фокус през седмицата