Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Горанов: Капиталовите буфери на една банка ни делят от чакалнята на еврозоната

Според финансовия министър страната продължава по предварително одобрения план за процеса, който продължава да се изпълнява

Горанов: Капиталовите буфери на една банка ни делят от чакалнята на еврозоната

Снимка: БГНЕС

Само една банка трябва да завърши докрай процеса по формиране на допълнителни капиталови буфери, за да може България да изпълни условията за присъединяване към т. нар. „чакалня“ на еврозоната, валутният механизъм ERM II. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на пресконференция с премиера Бойко Борисов и социалният министър Деница Сачева.

Горанов припомни, че след провеждане на стрес тестове на две български търговски банки бе препоръчано те да формират допълнителни капиталови буфери.

Още по темата

По думите на министъра едната го е изпълнила, а другата е готова на 70%, „с което и последните коментари на ЕЦБ ще отпаднат и вероятно след изпълнение на 100% и на този план за допълнителни капиталови буфери ще дадат положително становище за установяване на тясно сътрудничество по отношение на банковия съюз“, което е и условието за влизане едновременно в банковия съюз и ERM, каза министърът.

По думите на Горанов страната продължава по предварително одобрения план за процеса, който продължава да се изпълнява.

„Остава само една стъпка, за да бъде изпълнен напълно. Следващите седмици ще работим интензивно за изпълнение на последния елемент от този план. Имаме уверението, че ангажиментите от наша страна и от страна нашите партньори са непроменени и ако си свършим работата в оказания график, ще успеем да се присъединим едновременно към банковия съюз и към ERM“, посочи финансовият министър.

По думите му съсредоточени са всички усилия на отделните институции, за да се изпълни и последното условие за приемането на страната.

Министър Горанов също така заяви, че въпреки условията на коронавирус и тежката икономическа обстановка няма смекчаване на условията за приемане на страните във валутния блок и „чакалнята“ на еврозоната. Точно обратното, каза на свой ред премиерът Борисов.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
1
 
7
 
12
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Този проект ЕС както е тръгнало няма да го бъде още дълго. Хлопнаха вече границете. Сега се прави масова кражба на капитал от централната банка и държавите се надпреварват, кой ще вземе максимума. Капитала се върти около основателките, дори и те нещо не могат да се разберат. Италианците постоянно критикуват швабите за егоизма им по отношение към всички останали. Колкото повече имаш, толкова повече взимаш. Както обикновено това, ще удари шматките от периферията (новите членки).
1
 
5
 
11
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Използват момента да махнат “примката” наречена валутен борд от врата си, използвайки невинни извинения. Стадото ще се усети прекалено късно.
1
 
4
 
10
dikens15 до: Dimat
преди 2 месеца
3
 
3
 
9
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ех как драпате мошшшеници за тази "чакалня",където да си нулирате мошеничествата и престъпленията и ги прехвърлите на гърба на аборигеноовцете!!!Как само драпате..и май ще додрапате,а стадото за кой ли път ще продължи да блее и чака да му го вкарата по-дълбоко,за кой ли път!АМА,ХАК МУ Е!НИКОЙ НЕ МУ Е ВИНОВЕН ЗА МАЛОУМИЕТО!
2
 
6
 
8
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Това сайтче цензурира абревиатурата П-И-Б, Първа Инвестиционна, ББР им оправи буфера оня ден, остава Инвестбанк!

Още от Бюджет и финанси
Фонд на фондовете влага 158 млн. лева в антикризисен продукт за бизнеса