IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Вучева: Имаме излишък, но ще разберем ли за какво се харчи?

Бюджетният излишък се използва само за погасяване на дългове и финансиране на дефицити, категорична е проф. Вучева

11:09 | 14.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Знае ли народът за какво ще се харчи над 1,5 млрд. лева от бюджетния излишък. Това риторично запита в студиото на bTV проф. Христина Вучева.

По думите ѝ имаме излишък от 2,8 млрд. лева до края на октомври, което означава, че са събрани повече приходи или са извършени по-малко разходи. Според нея в нашия случай са направени по-малко разходи.

Проф. Вучева поясни, че от този излишък над 1 млрд. лева отиват в една сметка със странно название и не се знае за какво ще се използват. Тя напомни, че по принцип излишъкът се използва само за погасяване на дългове и финансиране на дефицити.

"Правителството има право само да намалява или увеличава разходите на министерствата, но не и да разпределя излишъка", категорична е тя.

Вучева напомни, че по времето на Орешарски, когато той е бил министър на финансите, се е спазвало някакво приличие по отношение на разходите и е на мнение, че за бюджета не може да се говори като бизнес проект.

Бизнесменът Красимир Дачев разясни, че за пръв път едно правителство намира сила и политическа воля да отдели пари, което да харчи друго правителство.

Според него за това се искало политическа зрялост, но би било глупаво изваждането на магистрала "Хемус" от европейските проекти.

Мажоритарният собственик на „Свилоза” е категоричен, че непрекъснато се правят проекти и се знае как ще се похарчат тези пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
I.T.Moon
преди 5 години
Професионалист. За пореден път професор Христина Вучева се изяви като такъв и смачка напълно Дачев и постави в позиция партер Хекимян.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още