Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Издръжката на БНБ за 2019 г. е близо 100 млн. лева - 88% от годишния бюджет

Управителят на централната банка Димитър Радев внесе в парламента годишния отчет на банковия регулатор

Издръжката на БНБ за 2019 г. е близо 100 млн. лева - 88% от годишния бюджет

Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на Българската народна банка Димитър Радев внесе в Народното събрание годишния отчет на централната банка за 2019 г., съобщи пресцентърът на банковия регулатор.

Още по темата

В него независимата финансова институция отчита пред парламента дейностите по изпълнение на функциите и задачите на БНБ, възложени ѝ по закон – да поддържа ценовата стабилност чрез осигуряване стабилността на националната парична единица и провеждане на парична политика в съответствие със Закона за БНБ.

През миналата година централната банка продължи да изпълнява и други функции и задачи – управление на брутните международни валутни резерви, да оказва съдействие за функционирането на платежните системи и упражняване на платежен надзор, политика по резервите на банките в БНБ, управление на налочнопаричното обращение, поддържане стабилността на банковата система в защита интересите на вложителите, пише в писмото Димитър Радев с адрес председателя на парламента Цвета Караянчева.

В него се посочва, че през 2019 г. в БНБ е продължила работата по преструктуриране на кредитните институции, участието й в Европейската система на централните банки и в институциите на ЕС, както изпълнението на функцията на централната банка като фискален агент и депозитар на държавата, поддържането на Централния кредитен регистър  и Регистъра на банковите сметки и сейфове, статистическа дейност изследователска дейност и вътрешен одит.

През 2019 г. БНБ е изразходвала за издръжка 99,060 млн. лева, което представлява 87,8% от утвърдения годишен бюджет.

От тях 30,779 млн. лв. са за издръжка на паричното обращение, 29,784 млн. лв. - за материали, услуги и амортизация, и 32,332 млн. лв. - общи разходи за персонала.

За изпълнение на инвестиционната програма през миналата година разходите на централната банка възлизат на 8,052 млн. лв., което е 23% от утвърдения бюджет за годината.

В документа, представен пред парламента, централната банка прилага и одитирания консолидиран финансов отчет към 31 декември 2019 г. Банковият регулатор дава информация и за решенията, приети от управителния съвет през миналата година.

Стопанската конюнктура

През 2019 г. в реално изражение БВП на България нарасна с 3,4% (3,1% през 2018 г.). Най-висок принос за растежа на икономическата активност имаше частното потребление, докато правителственото потребление и инвестициите в основен капитал допринесоха за него по-малко.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Свръхрезерв в банката ще са наличности в активи над задължителните минимални резерви