Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

НАП: Държавата губи над 400 млн. лв. заради „заплати в плик“

Над 60% от работодателите са оценени като рискови за укриване на данъци и осигуровки, твърди Росен Бъчваров

НАП: Държавата губи над 400 млн. лв. заради „заплати в плик“

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Над 400 млн. лв. на година губи държавата заради феномена "заплата в плик". Това обяви говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров в ефира на БНР.

Данъчните и Главната инспекция по труда са разработили калкулатор, в който всеки може да изчисли колко губи лично, ако получава част от трудовото си възнаграждение „под масата“. 

Още по темата

По думите на Бъчваров над 60% от работодателите са оценени като рискови за укриване на данъци и осигуровки. Загубите са не само за хазната, но и лично за работника, уточни говорителят на НАП.

"Ако, например, човек получава 1000 лв. в действителност, но работодателят му плаща осигуровки на сумата от 500 лв., дългосрочната загуба с калкулатора, който сме разработили, показва загуба от порядъка на 60 хил. лв.", обясни Бъчваров.

От НАП са определили за най-рискови секторите строителство и търговия на дребно.

От Инспекцията по труда посочват пред Националното радио, че ако човек се притеснява, че ще изгуби работата си, ако подаде сигнал, може да го направи анонимно. От началото на годината до октомври в Инспекцията са подадени общо 5 хил. сигнала.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 5 месеца
Това е оптимистичната прогноза Реалните загуби за бюджета пенсионерите служителите е над 1 милиард Защо винаги тези 60 % рискови работодатели винаги се измъкват между капките Питайте Б Б и негови я конселиеро

Още от Бюджет и финанси
Държавният фонд на Оман се отказа от претенции към КТБ