IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само болници и ВиК дружества няма да внасят дивиденти в хазната

Държавните компании трябва да внесат 50% от печалбата си за 2020 г. в бюджета до 30 юли

16:22 | 14.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Само болниците и ВиК дружествата са изключени от обхвата на разпоредбите за внасяне на дивидентите в хазната за държавните дружества и търговските предприятия с държавно участие. Това реши Министерският съвет.

Държавните компании ще внесат в бюджета 50% от печалбата си през 2020 година. Срокът за това е 30 юли 2021 година, посочват от правителствената информационна служба.

Лечебните заведения са освободени от разпоредбата, защото се отчита тяхната специфика и зависимостта им от ограничен брой източници на финансиране. Извън обхвата осават и ВиК дружествата в страната поради изпълнението на предварителните условия във водния сектор за усвояване на средствата от миналия оперативен период (2014 - 2020 година).

Правителството определя размера и обхвата на разпоредбата за дивидентите на държавните дружества. Традиционно болниците са изключени, но през 2019 година например извън задълженията да плаща част от печалбата си остана и "Държавната консолидационна компания", а Българската банка за развитие (ББР) внесе 80%, а не 50% от печалбата си в хазната.

Дивидентите от държавните дружества са включени в Закона за държавния бюджет през 2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още