IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Григорова: Възможно е депутатите да се договорят за минимална пенсия от 250 лв.

Частните фондове не са създадени за това хората да получават по-високи пенсии, каза икономически съветник на КТ „Подкрепа“

16:24 | 13.11.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Възможно е депутатите да се договорят за минимална пенсия от 250 лева. Това смята Ваня Григорова, икономически съветник на КТ „Подкрепа“. „Управляващите трябва да покажат, че техните поддръжници в Народното събрание има смисъл да бъдат там“, посочи тя по БНР.

Припомняме, че до второ четене на проектозакона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) БСП ще предложи преизчисляване на всички пенсии, а "Обединени патриоти" ще поискат минимална пенсия от 250 лева.

Заложената минимална пенсия в бюджета за догодина в момента по проект е 234 лева. „Дори тя да се увеличи до 250 лева, това не е значимо нарастване, но ще се отрази като актив на Патриотите“, коментира Григорова.

Вчера депутатите одобриха на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина. 

Наложително е преизчисляване на пенсиите, каза още Ваня Григорова. Тя обаче отбеляза, че според разчетите това ще струва 600-700 млн. лева и затова от НОИ казват, че държавата няма възможност да направи това увеличение. 

По отношение на последните предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с фазата на изплащане на втора пенсия Григорова коментира: „Ако говорим за частните пенсионни фондове, които се привиждат като някакъв компенсаторен механизъм за недофинансираната държавна система – това няма как да се случи и не само за първите кохорти пенсионери, които трябва да получат втора пенсия“, каза Григорова.

Тя припомни, че през 2016 година НОИ публикува актюерски доклад и там може да се види как „две пенсии“ (от първия стълб и от втория, бел. Ред) са по-малко от една. Данните на КФН показват каква е доходността и как не е възможно за огромната част от хората да получават дори толкова, колкото биха получили от НОИ. До 2060 г. са разчетите, публикувани в доклада. До 2060 г. „две пенсии“ са по-малко от една“, коментира Григорова.

Според нея системата е сбъркана. Частните фондове не са създадени за това хората да получават по-високи пенсии, а да осигуряват печалба на някого, категорична е тя.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 4 години
Права е, царят е гол !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още