IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малките партии ще са големите потърпевши от намаляването на субсидиите

Според Атанас Русев от Центъра за изследване на демокрацията рязкото свиване на субсидиите може да доведе до покачване на корупцията

13:21 | 17.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Партийното финансиране не е намалило корупцията и най-пресният пример е този с имотите. Това коментира Атанас Русев от Центъра за изследване на демокрацията в предаването Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Според него рязкото свиване на субсидиите може да доведе до покачване на корупцията. Ще се получи завършен гръцки модел - финансиране от местния и национален бизнес, допълни Русев.

„Темата за субсидиите на политическите партии бележи началото на кампанията за общинските избори. Тя стартира от инициативата на Слави Трифонов. Той по-скоро постави въпроса за облагодетелстването на партиите. Но неговата стъпка бе и политическа заявка", коментира гостът.

Големите партии и в момента държат на влог милиони левове, изтъкна Атанас Русев.

„Субсидията във вида, в който е към момента, е повече от достатъчна, щом те успяват да спестяват такива огромни средства. Трудно е да кажем колко би трябвало тя да бъде, за да няма изкривяване и за да водят партиите нормален политически живот в същото време", допълни той.

Според Русев малките партии ще усетят ефекта от намаляването на субсидиите в краткосрочен план, особено непредставените в парламента. „Не мисля, че големите политически сили имат желанието да намалят субсидията на 1 лев. Дали ще се стигне до нея, предстои да видим на второто гласуване в парламента. Но аз не съм сигурен дали това ще остане след изборите като крайна мярка", допълни експертът.

Членският внос през годините пада, така че той е минимална част от финансирането на партиите, посочи Русев. Остава възможност за разширяване на възможностите за дарения, поясни той.

Още от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още