IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде след стрес тестовете?

Членството на страната ни в банковия съюз е по-скоро въпрос на ползи, а не на вероятности, твърди доц. Григор Сарийски

08:58 | 01.08.19 г.
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Стрес тестовете от Европейската централна банка (ЕЦБ) доказаха недвусмислено, че банковата система в България е стабилна, но членството на страната ни в банковия съюз е по-скоро въпрос на ползи, а не на вероятности. Това коментира доц. Григор Сарийски от Икономическия институт на БАН в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„България се намира в една доста добра позиция за присъединяване към банковия съюз, но това в никакъв случай не означава, че за нея това е изгодно, тъй като в момента, в който се присъединим към съюза, ние ще бъдем чисто и просто в една подчинена роля. Ние ще трябва да имплементираме разпоредбите, които са задължителни за страните от еврозоната, чрез актове на местното законодателство, но няма да имаме облагите на всички останали членки на банковия съюз“.

Епидемията от африканска чума по свинете е друга важна тема, която коментира доц. Сарийски. Той е на мнение, че институции в България са изгубили до такава степен доверието на гражданите, че всяко едно тяхно изявление се поставя под съмнение.

„В най-лошия сценарий при едно подобно мащабно изтребление на местната продукция неминуемо ще се стигне до внос, а от там и ще се повиши цената на съответната продукция. По-сериозният проблем е унищожаване на поминъка на дребните стопани. Причината е, че това е процес, който няма да отнеме една или две години, ще има нужда от години. И не на последно място - ще се предизвика едно състояние на заучена безпомощност. Когато веднъж ликвидирате поминъка в едно домакинство, много трудно ще го мотивирате да предприеме някакви стъпки по възстановяването на този поминък, при положение че няма застраховка, че следващата година няма да се повтори същото“.

Какво каза доц. Сарийски за забавения растеж на икономиката в еврозоната и предпазливостта на българските потребители на кредити вижте във видеото! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още