IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руслан Стефанов: Мораториумът на цената на тока е като борба с вятърни мелници

Енергийната криза води до несигурност, но тя ще отмине, а такива кризи е имало и преди, твърди експертът

10:05 | 16.12.21 г. 4
Руслан Стефанов: Мораториумът на цената на тока е като борба с вятърни мелници

Идеята да бориш глобално покачване на ценово равнище, на пазар като енергийния, с мораториум на цените граничи с борба с вятърни мелници и не е възможно да се случи. Така се нарушават пазарните принципи. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Руслан Стефанов, програмен директор и главен икономист на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

"Мораториумът би трябвало да бъде преразгледан, защото е безсмислен. Това, което искаме да направим, е онези домакинства и онзи бизнес, които ще пострадат най-много, да ги спасим", каза гостът. 

По думите му в момента в Европа и света се търси начин да се облекчи социалният удар от цените в енергетиката върху домакинствата. „Това ми изглежда много грубо, паническо упражнение. Но изглежда, че в бързината това е единственият инструмент, за който са се сетили в парламента. Предполагам, че ще бъде ревизиран и ще се намерят други начини да се продължи напред", добави Стефанов.

"Повишаването на цените не е нещо, за което сега разбираме. То се случва през последните 3-4 месеца и беше ясно, че ще има такова увеличение и то няма да спре. Не изглежда, че през зимните месеци ще има намаление на цената на енергоносителите. Това, което е ясно, е, че коалицията е много трудна от гледна точка на идеологическа принадлежност и подход към икономиката“, каза още гостът.

Според него енергийната криза води до несигурност, но тя ще отмине. „Такива кризи е имало и преди“, категоричен бе Стефанов.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
onezero
преди 2 години
Я да каже тоя - аец козлодуй и държавните тецове и вецове за колко произвеждат тока? Аз искам от тях да ми продават, другия там от веи, молтаици, биомаси, хамерикански централи да си го продават из борсите, ако искат и в буркани да го слагат. То за това е целият този вой на хрантутниците -искат на нас да продават скъпия ток, а евтиния да изнасят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
"...Но изглежда, че в бързината това е единственият инструмент, за който са се сетили в парламента..." Ами те изобщо наясно ли са как се управлява една държава? А една електроенергийна система? А енергетиката, като цяло? Имам сериозни съмнения, защото сичките са избрани на принципа ОТРИЦАТЕЛНА селекция - калинки негодни за нищо, но послушни на кукловодите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Аре спирайте АЕЦ "Козлодуй", докато не се е взривила с калпавото руско гориво. Има ли руска АЕЦ, която да не е гръмнала? Да беше поне на Уестингхаус, ама тя малко фалирала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Setver
преди 2 години
Няма как да има мораториум само върху цената на нашето столично парно, иначе можеше и така да се подходи. Цената на парното на нас столичани е нещо важно, от години е ниска по социално-политически причини, но затова имаме и БЕХ който да покрива загубите на столичния ТЕЦ. Колкото до тока за бита, това не е нещо толкова важно, но няма как само едно нещо да се замрази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още