IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждането на технически паспорт на автомобила е излишно, твърдят шофьори

В проектозакона за пътните превозни средства прозират лобистки интереси, твърдят от бранша

12:55 | 20.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България само 1% от инцидентите на пътя настъпват заради технически проблеми на пътните превозни средства, показват данни на Пътна полиция. Според същата статистика над 96% от инцидентите са по вина на водача. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Христо Радков, председател на МЕНСА България и председател на Българското обединение на шофьорите (БОШ).

Според него не е необходимо да се въвежда технически паспорт на автомобила.

„Предвидено е в техническия паспорт да се отразява всяка промяна на част или всеки ремонт на пътното превозно средство. Това няма как да се случи. В един момент хората няма да отразяват какво са сменили в автомобила. Това ще засили черния сектор“, твърди Радков. 

В момента всички автомобили, включително и старите, задължително преминават през годишен технически преглед, коментира Радков.

"В проектозакона за пътните превозни средства прозират лобистки интереси. Мотивите са, че има повишаване на аварийността по пътищата", добави той.

Очаква се таксата за шофьорските курсове да се повиши след въвеждането на повече часове, заяви гостът.

Вижте целия разговор във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още