Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Арх. Борислав Борисов: Закъсняваме с промените в строителните закони

Електронното строително разрешение ще стане факт най-късно през 2023 г.

гледано: 2070   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Време е за радикална промяна в строителното законодателство и дори закъсняваме. Това заяви арх. Борислав Борисов, председател на Координационния съвет на браншовите организации в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той се надява с декларираното от правителството желание за промяна за нулева толерантност и намаляване на административната тежест да се направи този пробив. „А именно - да облекчим инвестиционните инициативи и да дадем възможност на професионалистите да бъдат водещи в този сектор", поясни архитектът.

Още по темата

"Една от големите пречки е тромавата процедура по отношение на подробни общи устройствени планове, които са предпоставка изобщо да се стигне до виза за проучване и проектиране, до самото проучване и проектиране и изобщо до строителство. Другата, не по-малка пречка, е самият процес на одобряване на инвестиционните проекти и издаване на разрешение за строеж. А ако е свързано и с недвижимо културно наследство, вместо процесът да протича бързо, ефекивно и в интерес не само на заинтересованите страни, но и на цялото общество, тя се проточва с години", поясни той.

За да се ограничат корупционните практики при издаването на строителни разрешителни, са нужни нормативни промени, които намаляват тежестта, така че по-малко публичната администрация да се занимава с несвойствени функции, контролирайки частен бизнес, каза още Борисов. За него второто направление, по което трябва да се работи, е дигитализация.

Да се подават документите за строителни разрешителни само по електронен път, е едната необходима промяна. Втората е да бъде цялостно намалена административната тежест до онази степен, която е екзистенц-минимумът, покриващ функциите на публичната администрация", коментира архитектът.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
Веск до: Ламбура
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Има предложение за задължителна застраховка при продажби на зелено. Строителя-инвеститора да е задължен да застрахова строящите се жилища за определени рискове, в т.ч. фалит. Без застраховка не трябва да могат да продават въобще според мен. У нас всичко се движи от бавно, по-бавно. Да видим от идеята до застраховката колко ще мине. Застрахователи вече са дали идеи - в смисъл оценки на риска и размер на премии и т.н., което си е готова работа.
0
 
3
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
А ще е въведат ли мерки за защита на клиента при покупка на зелено и фалит на строителя. Ето сега има един Николай Ламбуров, който фалира фирмата си, завлече 2 млн., но не спира да дава интервюта как ще строи нови проекти у нас и в чужбина

Още от България
А. Чавдаров: Ситуацията на пазара на строителни материали е предизвикателна