IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Максимова: Инвестицията в имот ще остане стабилна, предвидима и печеливша и в бъдеще

Голям потенциал за развитие на затворени комплекси от къщи имат западните части на столицата и околоградските райони, смята управителят на "Софконсулт"

15:33 | 21.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Г. Максимова: Инвестицията в имот ще остане стабилна, предвидима и печеливша и в бъдеще

Галина Максимова е управител и собственик на агенция за недвижими имоти „Софконсулт”. С нея разговаряме за тенденциията на имотния пазар и очакванията за бъдещото му развитие.

Г-жо Максимова, какви промени и тенденции на пазара на недвижими имоти наложи продължаващата повече от 2 години пандемия?

Определено пазарът на къщи претърпя сериозен бум. Клиентите от средния и висок спектър на възможности разбраха, че наличието на собствено пространство на открито носи независимост и различно качество на живот. Определено пандемията промени безвъзвратно възприятието на хората към това, което те желаят да бъде тяхната идеална среда на обитаване.

Кои райони на София имат потенциал за развитие по отношение на изграждане на нови комплекси от къщи в достъпна градска среда?

След като южната част на града вече е изконсумирана до голяма степен, а в източната част на града също се построиха доста затворени комплекси от къщи, мисля, че голям потенциал за такова развитие имат западните части на столицата и околоградските райони, в т.ч. Божурище и населените места около него.

Освен къщи кои други сегменти ще претърпят най-голямо развитие в следващите години?

След пандемията и след края на войната в Украйна можем да очакваме икономическо развитие, което неизбежно ще подхрани търсенето на складови площи. София има много добър потенциал да поеме и нуждата за т.нар. ритейл паркове, които предоставят една съвсем нова среда за пазаруване в сравнение с вече добре познатите ни молове. В западните и северните райони на града има много добри предпоставки за реализиране на подобни проекти поради добрата свързаност и стратегическата локация в близост до големите международни пътни коридори.

Ще продължи ли ръстът на цените на имотите и в обозримо бъдеще?

До миналата година ръстът на цените на жилищата изпреварваше средната инфлация в страната. В момента наблюдаваме, че покачването на цените на жилищата е съразмерно с общия ръст на потребителските цени и можем да очакваме, че тази тенденция ще продължи, тъй като цените на основните строителни материали, както и на материалите за довършителните работи на всеки обект претърпяха съществено увеличение.

Очаквам и покачване на цените на наемите в резултат на повишеното търсене. Една от причините за него е възобновяването на присъстванета работа в офисите и присъствените занятия в университетите в София след края на пандемията. Така ще се подобри възвръщаемостта от наеми, която отбеляза спад поради повишаването на цените на имотите и задържане ръста на наемите през периода на пандемията. В тази връзка инвестицията в недвижим имот ще остане стабилна, предвидима и печеливша и в бъдеще.

Вие сте един от първите професионални брокери на недвижими имоти в България. Според Вас как се разви браншът през тези три десетилетия?

Опитите за регулиране на нашата професия започнаха още през 1992 г., когато с 20-тина съмишленици основахме Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ). През всичките тези години браншът премина през много трудности, но въпреки всичко сдружението остана стожер на опитите за внедряване на определени професионални и етични правила, които всяка агенция за недвижими имоти трябва да спазва. За съжаление, все още усилията ни за регулиране на професията чрез законова рамка не се увенчават с успех. Моето лично мнение е, че саморегулацията на бранша е много добър механизъм, който обаче е трудноприложим на нашия пазар поради причини, свързани с манталитета на българина и отношението му към правилата като цяло.

Какво е необходимо, за да се задържи една агенция успешно на динамичен и труден пазар като пазара на недвижими имоти в България и то в продължение на цели 30 години?

Добрият екип е в основата на всеки успех в нашата работа. В нашата фирма работят брокери с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти, а някои от тях са в „Софконсулт” от повече от 20 години. Те са изградили високия си професионализъм при нас и знаят, че всеки успех на фирмата е и техен персонален успех и обратното. Наш приоритет е личният подход към всеки клиент. Зад всяка наша сделка се крие трудът не само на брокера, който е лицето на агенцията, но и на нашия малък, но сплотен административен и юридически екип. Не на последно място трябва да спомена партньорството и добрата комуникация с нашите колеги от други агенции, които са от съществено значение за успешното реализиране на всяка съвместна сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още