Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Израелският собственик на Халите променя облика им отвътре

Очаква се обновлението на емблематичната сграда в центъра на София да продължи два месеца догодина

Израелският собственик на Халите променя облика им отвътре

Снимка: Investor.bg

Една от емблематичните сгради в центъра на София – Централните хали, ще промени облика си отвътре през следващата година. Това съобщиха представители на собственика на сградата, израелската компания „Ащром“на събитие снощи.

Целта на преустройството е да бъде разнообразен миксът от наематели, предвижда се също промяна в цветовете и осветлението на сградата. Очаква се то да започне през март и да продължи около два месеца, като през това време Халите ще бъдат затворени за посетители, каза Стефан Косев, управляващ партньор в компанията Regent’s, която управлява обекта.

Предвидено е след обновяването там да има постоянен фермерски пазар, заведения за хранене и споделено пространство с маси, както и щандове на производители на храни, книжарница, бръснарница и дори студио за татуировки. Вече се водят преговори с десет ресторанта, които трябва да отворят свои малки пространства в Халите. Интерес има от вериги като Memento, Bodega, Casa Vino, съобщи Еял Тахор, който отговаря за дизайна и микса от наематели на Халите.

Неговите очаквания са инвестицията на „Ащром“ в обновяването на търговския комплекс да възлезе на около 1 млн. евро, без да се включват средствата, които всеки от новите наематели ще трябва да вложат в устройството на пространството си в сградата.

Според собствениците в момента потенциалът на Халите не е развит напълно и те остават встрани от интереса на посетители, на които би се харесало да открият под един покрив разнообразни възможности за пазаруване и прекарване на свободното време.

Обновеният вид и микс от наематели на Халите ще предполага и ново работно време на обекта – от 10 до 24 ч. В момента сградата затваря врати за посетители около 20 ч.

Халите се намират на бул. „Мария Луиза“ до пресечката с ул. „Екзарх Йосиф“. Строителството на сградата започва през 1909 г. и тя е издържана в стил неовизантика. Проектът е на архитект Наум Торбов. Заради величествената им архитектура през 1955 г. Халите получават статут на паметник на културата от национално значение.

През 1988 г. търговският комплекс е затворен за реконструкция и е открит отново през 2000 г. от тогавашния кмет на София Стефан Софиянски. До 2010 г. Централните хали са собственост на кипърската „Ащром Лимитед“ с дял от 75% и Столична община с 25%, след което общината прекратява акционерното си участие в съвместното дружество в замяна на градинката до Руската църква.

Заради сделката за Халите бившият столичен кмет Стефан Софиянски дълго време беше подсъдим, но в крайна сметка беше оправдан от Софийския градски съд през 2006 г. 

Сред другите големи инвестиции на „Ащром“ в България са строителството на сградата на британското посолство и офис на Делегацията на Европейската комисия в България на ул. "Московска" и на Mall of Sofia на бул. "Александър Стамболийски". 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
А. Чавдаров: Ситуацията на пазара на строителни материали е предизвикателна