Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Новата сграда на германското посолство може да е готова в началото на 2020 г.

И в бъдеще ще се стремим да инвестираме в германо-българските отношения, твърди германският външен министър Хайко Маас

Новата сграда на германското посолство може да е готова в началото на 2020 г.

Хайко Маас (вляво), Екатерина Захариева (в средата) и Херберт Залбер (вдясно) полагат капсулата на времето. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Посолството на Германия в София може да се сдобие с нова сграда още през първото тримесечие на 2020 г. Това стана ясно по време на официална церемония по първа копка на новата административна сграда на посолството в присъствието на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и германския й колега Хайко Маас, който е на двудневно посещение у нас.

По план новото посолство, което ще се изгражда на празното пространство между настоящата сграда на улица „Жолио Кюри“ 25 и немското училище, трябва да бъде завършено до края на 2020 г. Но Захариева и Маас изразиха увереност, че строителството може да приключи в по-кратки срокове от предвиденото.

Изпълнител на обекта е българската строителна компания „Главболгарстрой“, която е била избрана след конкурс, проведен от германските федерални власти. 

Целият имот, който е собственост на Германия, е с площ от 11 470 кв. м, от които 7750 кв. м са незастроена площ. Новата сграда ще има разгъната застроена площ (РЗП) от 3883 кв. м, като почти половината (45,4%) от площта на имота ще бъде озеленена.

Освен новата сграда на посолството е планирано на терена да бъде изградена и нова резиденция на германския посланик, както и нова сграда на немското училище, каза по време на церемонията германският посланик у нас Херберт Залбер.

„С полагането на основите на новата сграда на посолството искаме да демонстрираме, че и в бъдеще ще се стремим да инвестираме в германо-българските отношения“, каза от своя страна германският външен министър Хайко Маас. Той благодари на България за добрата работа по време на председателството на ЕС и изрази надежда, че и след изборите за Европейски парламент Германия ще може да разчита на страната ни като партньор и посредник по основни теми като Западните Балкани и разширяването на ЕС.

Българският външен министър Екатерина Захариева изрази вълнението си от факта, че основите на новото немско посолство, училище и резиденция на германския посланик се полагат точно в годината, в която България и Германия честват 140-годишнината от установяването на дипломатическите си отношения. „30 години след падането на Берлинската стена двете страни имат с какво да се похвалят. Миналата година стокооборотът между България и Германия беше на най-високото си равнище от 1950 г. насам. Както и министър Маас каза, имаме изградено доверие и двете ни страни разчитат една на друга за постигане на общите и важни приоритети както за съседите, така и за целия свят“, посочи Захариева.

По зародила се в САЩ в средата на миналия век традиция двамата министри положиха в основите на бъдещата сграда капсула на времето. От германска страна в нея бяха поставени почва от Берлин, върху която се намира германското външно министерство, екземпляр от германската Конституция по повод 70-годишнината й и парче от Берлинската стена, разрушена през 1989 г. От българска страна в капсулата е бил поставен указът, с който е назначен първият български посланик в Берлин преди 140 години, и послание на Екатерина Захариева за бъдещите поколения, което тя остави в тайна.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Е. Герджиков: „Визия за София“ е дело на всички граждани