Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Търсенето изпреварва предлагането при жилищата във високия сегмент в София

Очаква се предлагането да продължи да намалява, тъй като заради нарастващите цени на строителните материали някои от проектите може да бъдат отложени

Търсенето изпреварва предлагането при жилищата във високия сегмент в София

Снимка: Pixabay.com

Предлагането на пазара на жилища в средно високия и висок сегмент намалява, а търсенето расте, това води до повишаване на цените, констатира консултантската компания Colliers International в доклада си за първото полугодие.

Данните на компанията показват спад с 9% на предлаганите имоти в строеж спрямо второто полугодие на 2020 г. до 3569 жилищни единици. Свободните жилища с разрешение за ползване продължават да се усвояват от пазара и през първата половина на годината спадат от 4% на 3%.

Продължава и тенденцията от началото на пандемията да намалява броят на проектите, започващи строителство. Предлагането може да намалее още повече, тъй като заради нарастващите цени на строителните материали е възможно някои от проектите с планирано начало на строителството през 2021 г. да бъдат отложени за следващата година, отбелязва Colliers.

В същото време данните на компанията показват ръст от 8% при завършените нови проекти, с което общото предлагане в сегмента достига малко над 12 хил. апартамента, редови или самостоятелни къщи. Те са съсредоточени основно в южните квартали и кварталите от Витошката яка.

Компанията очаква в резултат на активното търсене и по-бавния темп на ново строителство търсенето да изпревари предлагането през втората половина на годината, а това ще означава и че цените ще продължат да растат.

През първото полугодие продажните цени вече са нараснали с 8%, като средната цена на апартамент с две спални в средно високия и висок сегмент от пазара в момента е между 156 хил. и 194 хил. евро. При апартаментите с три спални цените варират между 226 хил. и 270 хил. евро. Къща от редови тип се предлага на цени между 270 хил. и 450 хил. евро, а самостоятелна къща – от 486 хил. евро нагоре, сочат данните на Colliers.

В същото време средните наемни цени остават стабилни и за апартаменти с две спални варират от 950 до 1200 евро, а за апартаменти с три спални – между 1300 и 1600 евро. Средните наемни цени на къща започват от 2000 евро.
В резултат на активното търсене и временното намаляване на предлагането, което според Colliers е ефект от здравната криза, разликата между офертната и покупната цена почти се е стопила и е по-малко от 1% през първото полугодие.

Още по темата
Според компанията активността на жилищния пазар в момента е свързана с политиката на банките. „Рекордно ниските лихви по кредитите стимулират покупките с ипотечен кредит. Спестяванията нарастват, но нулевите лихви по депозити и политиката на някои банки да таксуват средства над определен размер стимулират инвестициите в имоти“, пише Colliers.

Друга тенденция, определяща динамиката и ръстовете на пазара през първото полугодие, е желанието за преминаване от по-малко към по-голямо жилище. Вследствие на ограничителните мерки нараства търсенето на домове с повече стаи, за да има пространство за всички членове на семейството, които учат или работят вкъщи.

През първото полугодие сделките с имоти, закупени с инвестиционна цел, са 25% от всички.

Най-продаваните типове имоти са къщи с три спални, апартаменти на партерни етажи с дворни пространства и вили в близост до София. Новото строителство продължава да бъде предпочитано от купувачите. Сделки се сключват и в ранен етап на изграждане, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор стават по-ограничени, констатира Colliers.

Купувачите се пренастройват към новата реалност и подхождат към избора си на имот прагматично, преценяват нуждите и възможностите си и сравнително бързо вземат решения, пише компанията. Преобладаващата част от купувачите са млади хора и семейства с тexнoлoгични пoзнaния, които държат на средата и затова се ориентират към лecнo дocтъпни paйoни c пpиpoдa и дoбpo ĸaчecтвo нa живoт, зони за спорт и допълнителни услуги по поддръжка и управление.

Colliers отчита тенденция за преминаване от по-големи към по-компактни къщи в новоизграждащите се жилищни комплекси според конкретните нужди на дадено семейство.

При проектите ново строителство елементите на „устойчивото“ строителство ще навлизат все по-масово, като най-често се прилага изпoлзвaнeтo нa възoбнoвяeми eнepгийни изтoчници, ĸoитo ще дoпpинecат зa нaмaлявaнe нa paзxoдитe зa пoддpъжĸa.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
1
 
5
 
16
преди 3 месеца
Толкова е смешно - как всичко се повтаря и какви балъци са хоратаАбсолютно същите неща ги четях 2008-а година - няма предлагане, огромно търсене, цените растат главоломно, който купил - купил, ама вижте цените в Европа, ама сега като приемем Еврото да знаете как ще поскъпне всичко...И после БУУУУУУУМ и ама кво стана?
1
 
1
 
15
sdk
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
"ориентират към лecнo дocтъпни paйoни c пpиpoдa и дoбpo
1
 
1
 
14
sdk
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
"ориентират към лecнo дocтъпни paйoни c пpиpoдa и дoбpo
4
 
8
 
13
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Къща в Северна Испания,Кастилия и Леон ,тип редова,на 15км от град с население 180000 души,готова за живеене,с малък двор,отопление на газ,плюс камина на пелети с инсталации,бани,на 15 години,част от малък комплекс се купи за 130 000 евра.Сами си правете сметката за цените в София,и реалната стойност на имотите.
2
 
13
 
12
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Доста хора се изнесоха от София последната година и нещо, като този процес продължава.Друга част реши да се премести в селата около София, но видите ли, търсенето било огромно. То затова голяма част от обявите стоят от началото на годината.

Още от България
Югозападният регион в България е с най-евтината обработваема земя в ЕС