IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето изпреварва предлагането при жилищата във високия сегмент в София

Очаква се предлагането да продължи да намалява, тъй като заради нарастващите цени на строителните материали някои от проектите може да бъдат отложени

10:53 | 20.08.21 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Предлагането на пазара на жилища в средно високия и висок сегмент намалява, а търсенето расте, това води до повишаване на цените, констатира консултантската компания Colliers International в доклада си за първото полугодие.

Данните на компанията показват спад с 9% на предлаганите имоти в строеж спрямо второто полугодие на 2020 г. до 3569 жилищни единици. Свободните жилища с разрешение за ползване продължават да се усвояват от пазара и през първата половина на годината спадат от 4% на 3%.

Продължава и тенденцията от началото на пандемията да намалява броят на проектите, започващи строителство. Предлагането може да намалее още повече, тъй като заради нарастващите цени на строителните материали е възможно някои от проектите с планирано начало на строителството през 2021 г. да бъдат отложени за следващата година, отбелязва Colliers.

В същото време данните на компанията показват ръст от 8% при завършените нови проекти, с което общото предлагане в сегмента достига малко над 12 хил. апартамента, редови или самостоятелни къщи. Те са съсредоточени основно в южните квартали и кварталите от Витошката яка.

Компанията очаква в резултат на активното търсене и по-бавния темп на ново строителство търсенето да изпревари предлагането през втората половина на годината, а това ще означава и че цените ще продължат да растат.

През първото полугодие продажните цени вече са нараснали с 8%, като средната цена на апартамент с две спални в средно високия и висок сегмент от пазара в момента е между 156 хил. и 194 хил. евро. При апартаментите с три спални цените варират между 226 хил. и 270 хил. евро. Къща от редови тип се предлага на цени между 270 хил. и 450 хил. евро, а самостоятелна къща – от 486 хил. евро нагоре, сочат данните на Colliers.

В същото време средните наемни цени остават стабилни и за апартаменти с две спални варират от 950 до 1200 евро, а за апартаменти с три спални – между 1300 и 1600 евро. Средните наемни цени на къща започват от 2000 евро.
В резултат на активното търсене и временното намаляване на предлагането, което според Colliers е ефект от здравната криза, разликата между офертната и покупната цена почти се е стопила и е по-малко от 1% през първото полугодие.

Според компанията активността на жилищния пазар в момента е свързана с политиката на банките. „Рекордно ниските лихви по кредитите стимулират покупките с ипотечен кредит. Спестяванията нарастват, но нулевите лихви по депозити и политиката на някои банки да таксуват средства над определен размер стимулират инвестициите в имоти“, пише Colliers.

Друга тенденция, определяща динамиката и ръстовете на пазара през първото полугодие, е желанието за преминаване от по-малко към по-голямо жилище. Вследствие на ограничителните мерки нараства търсенето на домове с повече стаи, за да има пространство за всички членове на семейството, които учат или работят вкъщи.

През първото полугодие сделките с имоти, закупени с инвестиционна цел, са 25% от всички.

Най-продаваните типове имоти са къщи с три спални, апартаменти на партерни етажи с дворни пространства и вили в близост до София. Новото строителство продължава да бъде предпочитано от купувачите. Сделки се сключват и в ранен етап на изграждане, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор стават по-ограничени, констатира Colliers.

Купувачите се пренастройват към новата реалност и подхождат към избора си на имот прагматично, преценяват нуждите и възможностите си и сравнително бързо вземат решения, пише компанията. Преобладаващата част от купувачите са млади хора и семейства с тexнoлoгични пoзнaния, които държат на средата и затова се ориентират към лecнo дocтъпни paйoни c пpиpoдa и дoбpo ĸaчecтвo нa живoт, зони за спорт и допълнителни услуги по поддръжка и управление.

Colliers отчита тенденция за преминаване от по-големи към по-компактни къщи в новоизграждащите се жилищни комплекси според конкретните нужди на дадено семейство.

При проектите ново строителство елементите на „устойчивото“ строителство ще навлизат все по-масово, като най-често се прилага изпoлзвaнeтo нa възoбнoвяeми eнepгийни изтoчници, ĸoитo ще дoпpинecат зa нaмaлявaнe нa paзxoдитe зa пoддpъжĸa.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 1
Crux
преди 2 години
Толкова е смешно - как всичко се повтаря и какви балъци са хоратаАбсолютно същите неща ги четях 2008-а година - няма предлагане, огромно търсене, цените растат главоломно, който купил - купил, ама вижте цените в Европа, ама сега като приемем Еврото да знаете как ще поскъпне всичко...И после БУУУУУУУМ и ама кво стана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
sdk
преди 2 години
"ориентират към лecнo дocтъпни paйoни c пpиpoдa и дoбpo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
sdk
преди 2 години
"ориентират към лecнo дocтъпни paйoни c пpиpoдa и дoбpo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
Ernan Kortes
преди 2 години
Къща в Северна Испания,Кастилия и Леон ,тип редова,на 15км от град с население 180000 души,готова за живеене,с малък двор,отопление на газ,плюс камина на пелети с инсталации,бани,на 15 години,част от малък комплекс се купи за 130 000 евра.Сами си правете сметката за цените в София,и реалната стойност на имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 2
Varfor
преди 2 години
Доста хора се изнесоха от София последната година и нещо, като този процес продължава.Друга част реши да се премести в селата около София, но видите ли, търсенето било огромно. То затова голяма част от обявите стоят от началото на годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 2 години
и не само новите.. и старите са скъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 2 години
да, видял съм ги... от над година имам нужда от нова видео карта за ПЦ-то... и чакаю да поевтинеят... няма да храня спекуланти я!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
ти цените на новата серия 30-ки на nvidia топ моделите , видял ли си ... и всичко е с гриф ограничена наличност , доставка евентуално за 5 дни , ако я има ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Е това с цената на строителните материали е наистина смешно. Ако и през 2022 също поскъпнат, да очакваме ли ново отлагане? Ще трябва да простим на Инвестора лакърдиите в стил "купувай народе, че не останаха". И те челяд хранят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
че те и в левове не са толкова... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още