Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Заповедта за спиране на строежа на "Златен век" ще бъде връчена в понеделник

От "Артекс" вече обявиха, че ще я обжалват

Заповедта за спиране на строежа на "Златен век" ще бъде връчена в понеделник

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Заповедта за спиране на строежа "Златен век" предстои да бъде връчена в понеделник, 15 април, съобщиха от пресцентъра на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

От ведомството посочват, че процедурите по спиране на строежа са точно и ясно разписани в разпоредбите на чл. 224 от Закона за устройство на територията. Законодателят е предвидил в такива случаи обстоятелствата по спиране на строеж да се установяват с констативен акт, който се съставя в случая от органите на ДНСК поради определената втора категория на въпросния строеж. Констативният акт се връчва на заинтересуваните лица, които могат да подадат възражения срещу него в 7-дневен срок.

Още по темата
Заповедта за спиране на строежа се издава в срок до три дни от изтичането на гореупоменатия 7-дневен срок. Ефективното спиране на строежа започва след издаването на заповедта.

В ДНСК е получено от управителя на "Артекс инженеринг" АД писмо /възражение/ във връзка със съставения констативен акт, заявяват от институцията и допълват, че на 15 април предстои връчване на заповедта за спиране на строежа, включително и ефективното спиране на строителните и монтажните работи.

Гореописаната процедура е относима към спиране на всички видове строежи от първа, втора и трета категория, включително се прилага и към горепосочения строеж, като тази процедура е законоустановена и не подлежи на нарушаване, както от страна на ДНСК, така и от страна на всички останали страни и инстанции, посочват още от дирекцията.

От „Артекс“ вече обявиха, че ще обжалват заповедта за спиране на строежа.

Припомняме, че на пресконференция в края на март от ДНСК обявиха, че са установили няколко нарушения при изграждането на небостъргача като липса на отвори за асансьорите, с които колите трябва да влизат в бъдещия подземен паркинг на сградата, изкоп в съседен имот, за който няма разрешение за строеж, и липса на предпазна мрежа около строежа. Тогава от ведомството съобщиха, че за тези нарушения се предвижда частично спиране на строежа. След нареждане на премиера Бойко Борисов обаче от ДНСК обявиха, че ще спрат временно целия строеж.

В понеделник министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова съобщи след среща с Борисов, на която присъстваха също кметът на София Йорданка Фандъкова, главният архитект Здравко Здравков и представители на инициативен комитет „Лозенец“, че ДНСК ще спре изцяло изграждането на „Златен век“ заради изтекло разрешение за строеж.

Не е ясно какво ще се случи с вече изградените 19 етажа от сградата. От „Артекс“ бяха категорични, че тя ще бъде изпълнена в проектираните 34 етажа, а общината трябва да издаде ново разрешение за строеж за довършването на сградата.

Компанията твърди, че има валидно строително разрешително до 2020 г., като се позовава на поправка l Закона за устройство на територията (ЗУТ), влязла в сила през февруари 2017 г., която предвижда, че за обекти от първа и втора категория, каквато е сградата на „Артекс“, срокът на разрешенията за строеж се удължават от пет на десет години от откриването на строителната площадка.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
InterContinental Sofia – символ на най-висок хотелски стандарт вече повече от година