IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Банско ще протестира отново?

Общината настоява да бъде променен старият план за управление на национален парк „Пирин“

10:37 | 13.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Банско излизат отново на протест с искане за втори кабинков лифт. Планиране е и пътна блокада.

Общината настоява да бъде променен старият план за управление на национален парк „Пирин“, заяви пред Нова телевизия кметът на Банско Георги Икономов.

Той заяви, че протестът се организира, въпреки декларираната подкрепа за лифта от институциите.

Това е четвърти – пети по ред протест. Вторият лифт не се строи, защото  сега действа старият план за управление на национален парк „Пирин“, а в него е забранено изграждането на нови съоръжения.

От години на общината се обяснява, че е по-правилно да се изчака новият план. Той обаче се бави четвърта година и се водят редица дела, което означава, че още 2 – 3 години новият план няма да бъде приет, заяви Георги Икономов.

„Банско като курорт губи. Това абсолютна антиреклама за страната ни“, каза той и посочи, че в пикови моменти скиорите чакат по три часа, за да се качат на кабинката. 

Общината предлага на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да завърши процедурата по промяна на стария план. Днес кметът ще внесе писмо с искане за довършване на процедурата в екоминистерството. Забавянето той обясни с „яростен протест от страна на зелените организации“.

„Икономов и протестиращите знаят, че втори лифт не съществува като проект нито в стария, нито в новия план, няма го и в общия устройствен план на Банско“, отговори Петко Ковачев от Института за зелена политика. Проблемът според него не е в МОСВ и правозащитните организации. Дългите опашки пред сегашния лифт според Ковачев може да бъдат намалени с увеличаване на капацитета на лифта, който може да започва работа и по-рано.

„Не виждам защо искат да променят действащия план за една фикция. Цените на имотите в Банско са срутени.  Големият проблем е в желанието на концесионера да увеличи съществуващата площ за застрояване и дърводобива“, заяви природозащитникът.

Икономов категорично отрече тези твърдения. „Никой не чу екологичен довод срещу втория лифт, защото няма такъв“, каза кметът. Той уточни, че протест на пътя Разлог – Банско ще започне от 16.30 часа.

„В момента имаме икономически проблем, а не екологичен. Банско е на трето място в страната след София и Варна по продажба на имоти от частни съдебни изпълнители. Туристическият му бизнес е във фалит поради прекомерно надутия балон през годините. Темата за втория лифт цели да вдигне срутилите се цени от 100 – 200 евро на квадрат на някакви стари нива”, на смята Петко Ковачев.

Преди дни на дискусия в Банско, организирана от водещия сайт за обяви за недвижими имоти Imoti.net, стана ясно, че средната цена на кв. м в курортния град е 360 евро, като тя е за имоти в комплексите с добър мениджмънт. По-нискокачествени имоти обаче, без целогодишна поддържка, могат да се намерят и на доста по-ниска цена. В близкия до Банско град Благоевград цените на имотите достигат между 500 и 600 евро на кв.м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 3
bonboniada
преди 6 години
Протести ще има докато исканията на хората не бъдат чути, а желанията им -изпълнени, защото те са истиснките потърпевши и само те търпят загуби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още