IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 юли

08:08 | 20.07.18 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

ЕК съди Унгария заради бежанците
в. Сега

EК заведе дело срещу Унгария в Съда на ЕС заради мигрантите, съобщиха от пресслужбата на институцията. Брюксел е недоволен, че страната не е привела законодателството си с евроразпоредбите в сферата на предоставянето на убежище. Това е последната стъпка в започнатата в края на 2015 г. наказателна процедура срещу Унгария. ЕК посочва, че Будапеща продължава да разрешава да се подават молби за убежище само в определени центрове, където служителите са малко и се чака дълго. Решенията за обратното връщане на мигранти от Унгария не се постановяват самостоятелно за всеки отделен случай, при което има риск мигрантите да бъдат връщани без необходимите защити. Унгария рискува да бъде глобена от Съда на ЕС, която ще плаща, докато съобрази законодателството си с евроизискванията.

Правителството си остави възможност да глобява журналисти заради GDPR
в. Монитор

Правителството донякъде смекчи проектозакона си за защита на личните данни, който беше остро критикуван от десетки организации, юристи, бизнес сдружения и граждани, но така и не махна абсурдната разпоредба, която засяга журналистите. Проектът е публикуван на страницата на Народното събрание.

Законът трябва да внесе яснота как ще се прилага на българска почва Общоевропейският регламент за защита на личните данни (GDPR).  От промените се разбира, че медиите имат право да откажат на човек, чиито данни са събрали, да ги изтрият, както и че е тяхно право да не съобщават източниците си. Фотографите и видеооператорите са освободени от действието на регламента, когато снимат на обществени места.

ЕК предоставя насоки за защитата на трансграничните инвестиции в ЕС
в. Монитор

Европейската комисия представи днес насоки, чиято цел е да се помогне на инвеститорите да се позовават на своите права пред националните администрации и съдилища, а на държавите в ЕС - да защитават обществения интерес в съответствие с европейското право.

С днешното съобщение се цели да се подобри деловата среда за инвеститорите от ЕС. Това е от решаващо значение за насърчаването на повече инвестиции в рамките на единния пазар. В съобщението се пояснява, че законодателството на ЕС защитава правата на инвеститорите от ЕС и че те могат да упражняват правата си пред националните административни и съдебни власти, допълни ЕК.

50 млн. лева ни носи окултният туризъм
в. Монитор

Около 50 млн. лева годишно са приходите от езотеричен туризъм у нас, който все повече се популяризира напоследък. Това обясни пред „Монитор“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Става дума за около 250 000 пътувания с такава насоченост. Руснаци, испанци и италианци също идват у нас, за да посещават места, които се смятат за свещени или че са енергийни центрове. Много от тях са били и тракийски светилища.

27.7% от жените у нас работят в дигиталния сектор
в. Монитор

27.7% е делът на жените, които работят в дигиталния сектор у нас, каза социалният министър Бисер Петков по време на неформална среща на Съвета на ЕС във Виена. Това нарежда България на първо място по този показател сред останалите страни от Съюза.

Статистическите наблюдения показвали още, че жените в сектора напускат много по-често работното си място от мъжете. Тенденцията била най-силно изразена във възрастовата група между 30 и 44 години. Това обаче имало своята икономическа цена, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. По данни на ЕК, годишната загуба за европейската икономика от по-ниския дял на жените в дигиталния сектор е 16.1 милиарда евро.

В "Младост" искат оставката на временния си кмет
в. Монитор

Жители на столичния район „Младост“ излязоха на втори протест само за седмица срещу застрояване на зелена площ. Те планираха поход от градинката пред магазин "Лидл" в "Младост 3" до районната община с искане на оставката на временния кмет Румен Русев.

Преди повече от седмица в градинката срещу бл. 325 започна строеж на 7-етажна сграда. Русев е на мушката, защото не спира строежа. Гражданите заявиха, че ще поискат оставката и на кмета Йорданка Фандъкова.

БГ марката Dika с магазини във Франция
в. Стандарт

Българската марка за дрехи Dika ще отвори магазини в Южна Франция - в Сент Етиен, Монпелие, Гренобъл и Тулуза. Това съобщи нейният собственик Едоардо Миролио, цитиран от money.bg. Миролио придоби Dika през 2017 г. чрез фирмата си E.Mirolio, като компанията вече разполага със 7 магазина на стария собственик и три нови.

Дрехите на бранда ще се произвежда в две фабрики в Сърбия - в Димитровград и Пирот, които също са били придобити от Миролио през миналата година срещу 3 млн. евро. В момента там работят общо 450 души, като персоналът ще бъде увеличен до 1000 души. Дизайнът на дрехите се прави в България. Обекти на Dika има в София, Пловдив, Велико Търново и Сливен, като ще бъдат отворени нови в Бургас и Варна. Извън България марката присъства в Румъния и Грузия.

Въвеждат нощен абонамент за паркиране в София, ще важи и уикенда
в. 24 часа

София въвежда нощен служебен абонамент за паркиране. Той ще влезе в сила още през август, ако на 26 юли СОС приеме промените в наредбата за организацията на движението.

Засега право да си купят нощно паркомясто ще имат само обекти в синята зона. То ще струва 650 лв. на месец, колкото е цената и през деня.

“Нощният абонамент ще важи от 19,30 ч, когато приключва работното време на синята зона. Ще е валиден и през уикендите. Контролът ще се осъществява от паяци, които ще работят през нощта.

 БНБ следи под лупа “роднински” заеми
в. 24 часа

БНБ засилва контрола над кредитите, които банките, работещи у нас, ще отпускат на свързани с тях лица - т.нар. вътрешни експозиции. Това става ясно от решение на управителния съвет на централната банка, който прие специална наредба за този вид заеми.

На всеки 3 месеца трезорите задължително ще се отчитат пред БНБ за такива новоотпуснати заеми. Въвеждат се изисквания към вътрешните правила и процедури на банките, по които те ще се одобряват, следят и контролират. Така и собствениците на трезорите, и банковият надзор ще следят рисковете, свързани с този вид кредитиране.

За целите на отчетността размерът им ще се определя по брутната им балансова стойност, предвижда наредбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още