Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Томислав Дончев: Синдромът на празния рафт също е опасен

Вицепремиерът е категоричен, че няма опасност населението да остане без основни хранителни продукти дори и при случай на разрастване на броя на заразените

Томислав Дончев: Синдромът на празния рафт също е опасен

Снимка: Getty

Не забравяйте, че паниката сваля имунитета, а това означава и по-лесно заразяване. В типичния си стил вицепремиерът Томислав Дончев коментира в студиото на bTV мерките, които се взимат срещу коронавируса.

Още по темата

„В момента взетите мерки у нас във връзка с коронавируса отговарят на ситуацията. Всички останали биха били драстични – затваряне на търговски обекти или пълна карантина на цялото населено място. Това би имало тежки икономически последици“, коментира той.

Синдромът на "празния рафт" също е опасен според Дончев, защото ако човек види празен рафт в магазина, веднага ще му се прииска да опразни и съседния.

Вицепремиерът е категоричен, че няма опасност населението да остане без основни хранителни продукти дори и при случай на разрастване на броя на заразените. Той информира, че са водени са разговори с ръководителите на основните търговски вериги, които са гарантирали, че ще осигурят продуктите.

Дончев е на мнение, че коронавирусът ще зесегне икономиката и то в недобър план.

„Има данни за свиване на растежа и за опасност от рецесия на световната икономика. Надеждите на всички са, че идването на пролетта ще спре вируса или пък откриването на ваксина. Ще видим кое от двете ще се случи по-бързо“, каза вицепремиерът и призова към оптимизъм, „защото пролетта идва“.

Той гарантира, че всички мерки с входящия контрол ще продължат да се спазват, но заяви, че не може предприятията да затворят, тъй като това би било икономически несъобразно.

Томислав Дончев вече е получил снимки на първите мостри на защитни облекла родно производство. Те приоритетно ще бъдат предоставени на медицинските специалисти, лекари и сестри, но и на социални работници, какъвто случай има вече в Габрово, където ще бъде изследван и старчески дом с жена, която е пролежала период в болницата в града.

Командироване на медицински специалисти от едно населено място в друго може да има само ако самите медицински специалисти се заразят и разболеят и няма друг начин”, обясни Томислав Дончев.

Той потвърди, че има италиански работници и то точно от Северна Италия по "Балкански поток" и то в Плевенско и Габрово.

Вицепремиерът посочи, че има и друг проблем – в България има доста италиански студенти, като предстои те да се приберат по родните си места за Великден. Най-вероятно ще им се препоръча да не го правят, тъй като се приберат, ще трябва да преминат през задължителна карантина.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (22)

   1| 2| 3    
3
 
1
 
22
Dr. Vatnikov до: abdul
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Празна глава, електоратът сме всички ние.
Айде, предложи на електората кого да сложи!
Конкретно.
1
 
6
 
21
abdul до: Dr. Vatnikov
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Там е работата, кратуно, не го сменяте вие, а електората на избори.
5
 
2
 
20
Dr. Vatnikov до: abdul
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Аха.
И с кой предлагаш да сменим Тимислав?
Кой кандидат и от коя партия?
Конкретно, моля.
5
 
2
 
19
Dr. Vatnikov до: Mavi Goz
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Оо, пенсийо, как е курса на рубличката днес?
2
 
8
 
18
Mavi Goz до: Dr. Vatnikov
преди 4 месеца
“ Гледам дежурните плювачи пак застъпили на смяна...”

.... ама гледам и ти не пропускаш - час по час, ежедневно да присъстваш наред - нема тема да ти се опре. И да нема кво да кажеш, слагаш “копейки, ***, тролове” и винаги ги наместваш нещата. Особено в комбина с Бидонлой - супер се получава като пишете в една тема. Се се каним да те питам - преобличаш ли се, като скачаш от акаунт в акаунт...? ;) :lol:

Още от България
Кадър на деня за 5 август