Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Доклад: Гръцката икономика се възстановява постепенно

Спадът на инвестициите през третото тримесечие на 2018 г. се дължи предимно на базовия ефект от големия растеж през съответното тримесечие на 2017 г.

Доклад: Гръцката икономика се възстановява постепенно

Снимка: Ройтерс

Гръцката икономика постепенно се възстановява - главно в резултат на динамиката на износа и на укрепването на частното потребление, се казва в месечния анализ на гръцкия Съюз на фирмите и индустриалците, съобщава агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Още по темата

По отношение на растежа от 2,2 процента на Брутния вътрешен продукт през третото тримесечие на годината, в анализа се казва, че развитието на икономиката се дължи главно на увеличението на износа на стоки (със 7,9 процента) и на услуги (с 8 процента), както и на по-нататъшното укрепване на частното потребление (с 0,7 процента).

Според анализа спадът на инвестициите през третото тримесечие на 2018 г. се дължи предимно на базовия ефект от големия растеж през съответното тримесечие на 2017 г., особено в нежилищното строителство (26,1 процента на общите инвестиции в дълготрайни активи и 89,4 процента в нежилищното строителство).

Подчертава се, че смесената картина на инвестициите се дължи през първите девет месеца на годината на промените във вноса на кораби, а специално през третото тримесечие - на завършването на големи строителни обекти през 2017 г. Същевременно картината на инвестициите в останалите категории дълготрайни активи е положителна (жилища - растеж от 20,8 процента, селскостопански продукти - растеж от 5,7 процента, транспортно оборудване - растеж от 154,5 процента, информационно и комуникационно оборудване - растеж от 16,5 процента, машини - растеж от 18,4 процента).

Съюзът на фирмите и индустриалците подчертава, че все още икономиката не дава признаци да навлиза в период на силен растеж, което се отразява на сдържаните средносрочни прогнози на международни организации (ЕК, ОИСР, МВФ) за растеж около 2 процента през следващите години.

"Увеличаващата се несигурност в останалия свят може да има последствия за анемичното възстановяване на гръцката икономика. Тази действителност изисква страната да навлезе в по-силен и динамичен растеж с по-нататъшно подобрение на бизнес средата, но и с инвестиции, които създават заетост и стабилни доходи", се казва в анализа.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Хиляди турци прекъсват отпуските си заради изборите