IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мечките нападнаха турския пазар на акции

ISE 100 се срина по време на днешната сесия с 1,7 на сто - с повече от 20% под върха си от февруари

21:36 | 22.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Турската борса е в мечи пазар. Индексът ISE 100 на Истанбулската фондова борса се понижи с 1,7% в сряда, с повече от 20% от своя връх от февруари тази година - това е дефиницията за мечи пазар. Междувременно индексът падна под 84 000 пункта. Най-големи губещи бяха акциите на финансовите институции Turkiye Garanti Bankasi и Akbank.

Една от причините за спадовет на фондовия пазар е подновеното понижение на стойността на турската валута тази сряда. Лирата загуби около 1% спрямо долара и еврото. Едно евро в момента струва 6,81 лири.

Още през миналата година лирата загуби около 30% от стойността си. От началото на 2019 г. последва ново намаление  с още 15%. Контекстът е несигурността относно дипломатическото напрежение със САЩ. От срива на местната валута страда преди всичко икономиката.

"Притесненията на инвеститорите от намеса на властите в Анкара върху движението на капитали увеличават натиска върху турската лира, която поевтиня до ново 8-месечно дъно спрямо долара", каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. „Доходността по 10-годишни държавни облигации не е особено далеч от рекордните си върхове от август 2018 г.“.

Експертите очакват продължаване на тази тенденция. „Едно мащабно ранно увеличение на лихвите в случай на девалвация на лирата все още изглежда малко вероятно, което не вещае нищо добро за лирата“, казват анализаторите на Commerzbank.

Турският фондов пазар вече имаше възходи и падения орез тази година. Индексът достигна 105 000 пункта в края на февруари, което е увеличение с 20% - за кратко време. Търговците се позоваваха на по-голямата валутна стабилност след срива през 2018 г. Централната банка се опита да възстанови доверието, като повиши лихвените проценти и демонстрира своята независимост от политиката. Геополитическите напрежения също стихнаха.

Но настроението се промени след местните избори. След масови протести от страна на ПСР и президента Ердоган турската Върховна избирателна комисия  реши да повтори изборите за кмет на Истанбул на 23 юни.

Това, което последва, беше буря от възмущение сред голяма част от обществото. Тъй като комисията не успя да предостави конкретна причина за анулирането на резултата, остава привкус за електорална измама, пише Handelsblatt.

„Налице са събития, които плашат чуждестранните инвеститори - по икономически и политически причини", заяви икономистът Волкан Сари пред турския канал Habertürk по-рано този месец.

Тази тенденция е проблематична, защото почти две трети от турските акции се държат от чужденци. А международните инвеститори губят търпение, особено след като сривът на лирата не може да бъде спрян. От друга страна, само 5% от турските спестовни активи са инвестирани в акции.

Вижте повече във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още