IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънските туристи са изхарчили над 40 млн. евро в курортите на Нова година

Все повече чуждестранни туристи вземат страната под внимание при планирането на новогодишната си ваканция

18:51 | 04.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над 166 000 румънски туристи са прекарали Новата година в курортите в страната - с 4,5 процента повече от миналата година, и са похарчили над 40 милиона евро - с 8,5 процента повече от миналата Нова година, според данни на Федерацията на асоциациите в румънския туризъм, цитирани от изданието Бизнес 24.

"Като всяка година Румъния остава основната опция за ваканцията на румънските туристи. Достъпните цени на нощувките, по-евтината храна (. . .) и фактът, че за първи път бяха раздадени ваучери за ваканция и на персонала в бюджетния сектор направиха така, че броят на румънските туристи да расте в нашите курорти от година на година", казва Драгош Радукан, първи заместник-председател на федерацията.

Той отбелязва, че макар Румъния все още да не се е превърнала във важна международна туристическа дестинация, все повече чуждестранни туристи са започнали да я вземат под внимание, когато планират новогодишната си ваканция.

Същевременно около 10 500 румънци са се обърнали към туристическите агенции, за да организират новогодишната си ваканция в чужбина. Броят им е спаднал с около 5 процента спрямо миналата година, а изхарчената сума е била около 6,1 милиона евро - приблизително колкото миналата година. Предпочитаните дестинации са били зимните ски курорти в Австрия, Франция, Италия и България.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още