IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика се възстановява от пандемията

Докато Европа преживява трета вълна от Covid-19, което принуди някои страни да наложат нови блокади, Русия продължава да облекчава ограниченията

12:00 | 02.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Руската икономика продължи да се възстановява от причинената от пандемията рецесия през четвъртото тримесечие на 2020 г., ограничавайки спада си, след като президентът Владимир Путин реши да не налага второ национално блокиране, съобщи Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт се е свил с 1,8% през последното тримесечие на миналата година в сравнение с година по-рано, съобщи Службата за статистика. За сравнение, средната прогноза на икономистите беше за спад от 2,2%. Годишният спад в икономиката беше ревизиран леко надолу до 3% спрямо предишната оценка за понижение с 3,1%.

Икономиката на най-големия износител на енергия в света се сви през миналата година по-малко от много други държави, тъй като Русия наложи по-леки ограничения заради Covid-19 след първоначалното блокиране. Секторът на услугите също е относително малък като дял от продукцията.

русия русия

Инфлацията, предизвикана от нарастващите глобални цени на храните и слабостта на рублата, се ускори допълнително на фона на възстановяване на потреблението, което накара Централната банка на Русия да повиши лихвените проценти за първи път от 2018 г. насам през миналия месец, като вероятно ще има още повишения.

Правителството ще намали прогнозата си за икономически растеж през 2021 г. от 3,3% след данните на статистическата служба за по-малък спад през миналата година, заяви в четвъртък министърът на икономиката Максим Решетников, цитиран от Интерфакс.

 „След изненадващо слабо свиване през 2020 г. възстановяването се подобрява, подхранвано от забавяне в разпространението на вируса, напредъка във ваксинациите и по-високите цени на петрола. Вирусът остава заплаха, но продукцията може да се върне към пика си преди пандемията до четвъртото тримесечие на тази година“, прогнозира Скот Джонсън от Bloomberg Economics.

Руското правителство прекратява мерките за подкрепа заради пандемията, като същевременно планира да увеличи разходите за инфраструктура през тази година, включително чрез Националния фонд за благосъстоянието на Русия в размер на 182 млрд. долара. Финансовият министър Антон Силуанов заяви, че парите от фонда ще започнат да се разпределят през първата половина на тази година, като са предвидени 13 млрд. долара за три години, или около 1% от общата продукция на Русия.

„При сегашните цени на петрола тази година икономиката може да се разшири с около 2,5%“, прогнозира Александра Суслина, бюджетен специалист.

„Икономиката бавно се възстановява“, каза Суслина. „Разходите от фонда за благосъстояние ще подобрят икономическите показатели, но няма да осигурят на Русия ново ниво на растеж. Това ще бъде краткотрайно въздействие“, смята тя.

Слабостта на рублата и ускоряването на инфлацията оказват допълнителен натиск върху влошения жизнен стандарт на руснаците. Реалните разполагаеми доходи все още са с около 10% под нивата, достигнати преди анексията на Крим през 2014 г., която предизвика международни санкции.

Правителството прибягна до контрол на цените на някои хранителни продукти, за да се опита да овладее инфлацията, която се забърза през февруари с най-големия темп от 2016 г. Повишението на потребителските цени достигна 5,8% към 15 март, изчисли централната банка.

Докато страните в Европа преживяват трета вълна с Covid-19, което принуди някои правителства да наложат нови блокировки, Русия продължава да облекчава ограниченията, тъй като регистрираните случаи намаляват.

Въпреки че Путин разпореди стартирането на програмата за ваксиниране през декември, само около 4,3% от жителите в Русия са получили първа доза от ваксината, в сравнение с 11% в Турция, близо 30% в САЩ и почти 50% в Обединеното кралство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още